Velkommen til bloggen min

søndag 22. april 2012

Varför skulle annars våren tveka? Bilder av bjerketrærDet er søndag. Det regner. Våren lar litt vente på seg. Jeg tok noen bilder forleden. Blant annet av en serie med bjerketrær. Samtidig syns jeg diktet til Karin Boye passer veldig bra nå av flere grunner. Det heter: "Ja visst gör det ont", og ligger lenger ned i innlegget her. Et dikt med lag på lag av mening. Syns det passer både med hensyn til at våren nå har fått på seg "bremseklossene", og for at "våren tvekar" passer også på landet vårt som går igjennom denne grusomme 22. juli-rettssaken som minner meg på hva mine forfedre opplevde da landet vårt var okkupert av tyskerne under 2. verdenskrig. Noen sår kan aldri leges, noen forblir åpne eller dekkes til av en skorpe kanskje. En skorpe som er tynn og der ingenting skal til før det begynner å blø igjen. Det vil ta lang tid før landet vårt kan leges etter å ha blitt utsatt for terrorangrep, men så kanskje etter en lang stund vil det bli slik Karin Boye skildrer i diktet mot slutten. Der angsten og redselen slipper taket, og hvor vi igjen kan hvile i tillit og trygghet. Heldigvis har vi menneskene alltid en mulighet til å ta med oss håpet inn i fremtiden.

Bildene viser ulike vinkler på en haug bjerketrær som sto dypt i vann. Det er ikke brukt noen fotoeffekter, har kun justert farger, kontrast, ja, de vanlige tingene.

Her ser vi antydning til grønt.

Her er diktet til Karin Boye, en av mine favorittforfattere. Hun skrev fantastiske dikt:


Ja visst gör det ont

Ja visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan 
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer
               och det som stänger.

Ja nog är det svårt när droppar faller.
Skälvande av ängslan tungt de hänger,
klamrar sig vid kvisten, sväller, glider -
tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
Svårt att vara oviss, rädd och delad,
svårt att känna djupet dra och kalla,
ändå sitta kvar och bara darra -
svårt att vilja stanna
               och vilja falla.

Då, när det är värst och inget hjälper,
Brister som i jubel trädets knoppar.
Då, när ingen rädsla längre håller,
faller i ett glitter kvistens droppar
glömmer att de skrämdes av det nya
glömmer att de ängslades för färden -
känner en sekund sin största trygghet,
vilar i den tillit
               som skapar världen.

av Karin Boye

Ønsker deg som er innom bloggen min en god uke! Og så satser vi på at
våren snart viser seg i sin fulle skrud!
6 kommentarer:

 1. Hej Kjersti!
  Tack för alla dina härliga kommentarer och grattis och lite allt möjligt! *hi hi* Ja, ibland blir det mycket av allt!

  Det var många björkar i vatten det. De står väl inte så så länge, för då drunknar väl rötterna förmodar jag. Det var fina speglingar i alla fall.

  Förstår att det måste vara tungt att lyssna på vad den där mannen säger i rätten. Det rapporteras i vår lilla lokaltidning också varenda dag. Jag har inga ord för det han har gjort!

  Idag har vi faktiskt haft sol hela dagen!
  Kram till dig
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei kjære Pia, ja, det var vidunderlig å lese om bryllupsdag, nytt fotoapparat og en ting til:) Det var virkelig bra at du fikk et bedre fotoapparat må jeg si:)))

   Ja, det ble mange bjørker her. Tusen takk for ord om speilinger. Jeg likte det øverste best, men syns det var vakkert da jeg sto der. Vannet står der nok fortsatt siden det har regnet mye siden da.

   Så din lokaltidning rapporterer også fra rettssaken. Jeg har hørt på rettssaken nokså detaljert ved å lese referater, men nå kjenner jeg behov for pause. Det skal jo pågå i lang tid framover, og saken kommer til å henge over landet vårt i åresvis framover med diskusjoner om tilregnelighet, ikke-tilregnelighet, om straffeutmåling med mer. Det fins ingen ord for det han har gjort.

   Har du hart sol, så deilig. Jeg ser på bildene dine at våren har kommet mye lenger hos deg enn hva den har her. Jeg lurer på om gulsippor er smørblomst på norsk.

   Nyt våren og det nye fotoapparatet ditt med klem fra Kjersti

   Slett
  2. Hej igen Kjersti!
   Kikade in och såg att du skrivit svar, och det har jag läst nu. :)
   Såg din fråga om gulsippan, nej det är inte smörblomma, utan en gul vitsippa. Vi var i den där skogen en gång till och då hittade jag rosa (eller rödaktiga) vitsippor! Länk om gulsippan, som visst finns i Norge också, här: http://no.wikipedia.org/wiki/Gulveis

   Kram Pia

   Slett
  3. Kjære Pia:) Tusen takk for svaret på spørsmål om gulsippan. En gul vitsippa, tror ikke vi har den særlig utbredt i Norge. OIi, rosa vitsippor, de er vakre. Jeg skal kikke i wikipedia:) KLem fra kjersti med takk og ønske om en fin søndag

   Slett
 2. Stikker innom og titter litt. Mange fine bilder her, liker spesielt det blå, fint fargespill her.
  Leser i siste innlegg at du strever med vonde knær og ikke kan fotografere så mye, siden du ikke er så mobil. Tillater meg å forslå - hva med detaljer og morsomme vinklinger innedørs? Håper du ikke synes jeg blander meg. Men jeg liker å droppe innom for å se på bildene dine, og kommer til å savne dem.
  Uansett - ønsker for deg at knærne blir mer til å leve med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære "gamle ugle", takk for at du stikker innom. Koselig at du nevner det blå. Tusen takk for hjertevarmt forslag om å fotografere innendørs. Det er fullt mulig, men jeg må da også forflytte meg litt. Jeg har et flott makroobjektiv som jeg kan ta bilder av blomster, men man må bøye seg, flytte seg fra en stol til en annen, hente litt ting, så det blir like slitsomt som det jeg har gjort i det siste, kun forflyttet meg fra bil til en medbrakt stol. Jeg har ikke stått og fotografert på svært lenge med noen unntak. Jeg syns ikke du blander deg, i så fall på en god måte, tusen takk:) I øyeblikket gjør jeg forsøk på spare knærne alt jeg kan som inkluderer rullestol og andre hjelpemidler.)
   Tusen takk for gode ønsker.
   Håper det går godt hos deg, og at du kan nyte våren. Skal lese litt på de gode diktene dine!

   Slett