Velkommen til bloggen min

onsdag 18. desember 2013

Juletravelt--ensomhet--forfall og modernisme

 Jeg skulle jo hatt bilder av en idyllisk adventstid, men isteden blir det bilder av forfall i noe som ikke lenger er et hus, men som jeg kom over tidligere i høst. I bunnen er det bare litt trapp fra en mer moderne og velholdt bygning.

Ja, det er advent. Jeg har tatt fram litt lys og sånt, men meste av tiden har gått med til å backe opp min kjære som har vært oppe til en større eksamen som del av en doktorgrad. Jeg håper det har gått bra, det pleier det å gjøre. Forresten har jeg gjort mange hyggelige ting i det siste. Denne høsten har vært veldig bra!

Jeg storgleder meg til juleferien. I år har jeg mange planer, og det blir mye sosialt. Jeg tenker ofte på de som ikke har noen å feire julen med. Jeg leste inne på facebok en dame som påsto at enhver er sin egen lykkes smed, og at ALLE kan velge selv, og enhver kan invitere til selskap. Går det virkelig an å mene det? Jeg meldte meg helt ut av meningsutvekslingen, og tenkte at noen har det for godt, noen skulle kanskje se litt mer av nød og fattigdom. Er det lov å si at noen mennesker er rett og slett dumme?

Jeg har en gang jobbet slik at jeg var på hjemmebesøk hos eldre mennesker i en gammel bydel i Oslo. Og hvis man ikke har trodd det var nød før, så skjønner man det etter noen slike besøk. Noen har absolutt ingen, de er blitt så gamle at alle venner er døde, og de har liten familie eller familien bor langt unna. Og så er det dem som ikke har noen, hverken familie eller venner. Og det er noen som har masse bilder av familien sin på veggen, men som nesten aldri får besøk. En vinter var jeg rundt i dette distriktet og besøkte folk og leverte en julestjerne på lille julaften, og jeg møtte masse takknemlighet over denne lille gesten og mitt korte besøk, og i manges øyne så jeg en bunnløs, ja, hylende ensomhet.

Jeg ønsker deg som er innom bloggen min en vidunderlig jul, og håper at du ikke skal være alene! La oss ta vare på hverandre, la oss invitere de som ikke har noen, la oss tenke varmt og være gode med hverandre!!


17 kommentarer:

 1. Så fint skrevet. Noe å tenke på for enhver. Riktig God Jul til deg og dine. Tove Lindquist Andersen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tove, tusen takk for at du la igjen en så koselig kommentar.) Riktig god jul til deg og dine også, klem fra Kjersti

   Slett
 2. Noe å tenke på her, Kjersti. Å se utenfor vår egen nesetipp og egen stue, og se at andre mennesker ikke har de valga som mange av oss tar som en selvfølge. Og at det er mulig å gjøre en liten forskjell. Da er det ikke bare tanken som teller.... ;-)
  God jul!

  mvh Tonje

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, ikke sant, Tonje, tusen takk for kommentar. Å se utenfor sin egen nesetipp er nesten en kunst? eller lærer vi også av livet selv, med årene tror jeg mange av oss ikke tar noe for gitt. Mange av oss har snublet, reist oss, mistet, savner, elsket, blitt elsket, fått. Alt som livet byr på gjør oss forhåpenligvis mer ydmyke. Det er sant at det da ikke bare er tanken som teller. Gode ord! Vakker jul!!! Hilsen Kjersti

   Slett
 3. Du har så mye å bidra med Kjersti. Så mange hadde hatt så godt å ta innover seg det du har i hjertet ditt. Å være sin egen lykkes smed er et svært kunnskapsløst og overfladisk utsagn syns jeg. Hvor er dybden blitt av hvis man ser sånn på mennesket? Takk for flott tanker. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei anonym, tusen takk!! Sant at å være sin egen lykkes smed er kunnskapsløst, like fullt som at "som man reder, så ligger man"…det er så feil. Mange velger ikke sin skjebne. Tusen takk skal du ha, ble nysgjerrig på hvem som skriver så fint og som sender meg en klem som jeg returnerer og varme ønsker for julen!!

   Slett
 4. Kjersti: det er jeg Hege S som skrev dette. Jeg bare skjønte ikke helt hvordan jeg lager en signatur.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Hege, nå skjønte jeg at det var du, og dette gikk så fint med signatur! Du er så god, Hege, må du få en nydelig jul!! Hilse mamma og de jeg kjenner.) :) Gode, varme klemmer!! fra Kjersti

   Slett
 5. Sånn kansje :-)

  SvarSlett
 6. Det er sant, det er ikke alle som uten videre kan velge. Vi mennesker er mer avhengig av hverandre enn vi kanskje liker å tenke på. Sin egen lykkes smed fungerer kanskje inntil et punkt, men så er det andre tanker som må tenkes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei kjære deg, tusen takk for kommentar!! Ja, vi er så avhengig av hverandre, og det er jo fint også. Livet er så skjørt og menneskene kan være så sårbare. Jeg var på bloggen din, så fin den er. Ser at du bor der jeg er vokst opp:) Varm jul til deg!

   Slett
  2. Takk :-) Ønsker deg en fredfylt og god jul!

   Slett
 7. Det vil alltid finnes mennesker som tar lett på ting, og føler de eier sannheten. Da får gjerne arroganse og nedlatenhet gode vekstvilkår. Selvfølgelig kan ikke alle velge å feire en god jul, jeg er helt på linje med deg der. Ting er ikke SÅ enkelt.

  Fin serie bilder. Likte spesielt det med kjøleskapet. I blant kan en tillegge maskiner menneskelig sider, eller i det minste assosiere noe i den retning når en ser dem.

  Bildene og teksten fikk meg til tenke på dette:

  http://www.youtube.com/watch?v=W0YxjH09TDU

  Ha en fortsatt fin jul.:)

  Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Bjørn!
   Først nå får jeg kommentert her. Jeg vil alltid komme med kommentar når noen er så snille å skrive til meg, men det kan ta litt tid!! Tusen takk! Ja, noen føler de eier sannheten. Du har så rett i at da får arroganse og nedlatenheten gode vekstvilkår, men det er de som eier problemet og som innskrenker sitt eget liv ved å stenge seg av for livet selv. Så fint at du er på linje med meg. Ting er ikke så enkelt, det er som regel ganske komplekst og mange nyanser i de fleste av livets sider.

   Tusen takk, likte du kjøleskapet, så kult!! Jaaa, visst kan man tillegge maskiner menneskelige sider eller assosiere i den retning. Det er jo flere forfattere som tar i bruk maskiner som metafor på menneskelige egenskaper og på livet. Blant andre Roy Jacobsen.

   Skal sjekke youtubevideoen også:)

   GOD NYTT ÅR til deg, Bjørn!! Håper det blir mange gode øyeblikk, jeg gleder meg til å lese bloggen din!!

   Kjersti

   Slett
  2. Her er et av diktene til Roy Jacobsen:

   Landskap med gravemaskiner

   "De spiser av skogene mine.
   Seks gravemaskiner kom og spiste av skogene mine.
   Gud hjelpe meg for en skapning på dem. Hoder
   uten øyne og øynene i baken.
   De svinger med kjeftene på lange skaft
   og har løvetann i munnvikene.

   De eter og spytter ut, spytter ut og eter,
   for de har ingen strupe mer, bare en diger
   kjeft og en rumlende mave.
   Er dette et slags helvete?

   For vadefugler. For de altfor kloke
   pelikaner?

   De har blindende øyne og lenker om føttene.
   De skal arbeide i århundrer og tygge blåklokkene
   om til asfalt. Dekke dem med skyer av fet ekshaust
   og kald sol fra projektører.

   Uten struper, uten stemmebånd og uten klage."

   Fra Hemmelig liv (1954)

   Slett
  3. Tusen takk Bjørn for link til vakker sang av Tom Waits, nettopp om "house where nobody lives", har hørt mye på Tom Waits, men denne har jeg ikke hørt! Veldig fin!! :) kjersti

   Slett