Velkommen til bloggen min

onsdag 6. juni 2012

Høystatus-å leke i "layers" hvis man driver med foto


Den store farsotten blant fotoentusiaster er å jobbe i "layers". Det er ikke enkelt. Ovenstående bilde, ja, ser det ekte ut? Jeg la det ut på facebok og skrev at det var et resultat av "layers". Jeg fikk masse "Likes" og kommentarer, og det virket som folk trodde på den store måken over hustaket. Jo, jeg prøvde å gjøre det surrealistisk siden jeg slett ikke får til noe særlig i "Layers" foreløpig. Men det har høy status blant fotoentusiaster å kunne "leke i layers". Jeg har hørt det fra så mange at jeg ville "knekke koden", finne ut hva dette er for noe. Det er jo som med det meste: Enkelt når man først kan det.Ja, så kom parasollen inn i bildet, og ikke helt overbevisende. Men jeg prøver å lære meg prosedyrene fram til målet. Nå er det sånn at å sette sammen to bilder til ett, virker nokså enkelt. Men det vanskelige er å få det til å se ekte ut. En bekjent viste meg et gruppebilde han hadde jobbet med. Alle smilte på bildet foruten én. Den ene ble hentet fram fra et annet bilde og puttet inn i gruppebildet. Det så helt ekte ut. Vedkommende hadde jobbet en hel dag med å få det til. Jeg har nok ikke tenkt å lære meg det så omfattende. Jeg må jo først forstå hva jeg kan bruke det til.

Under er bare eksempler på hva jeg har øvd meg på. Det er en stor ting for meg å få dette til, men for andre er dette lekende lett. Jeg skjønner iallfall litt mer av hva "layers" eller "lag" er. Men bildene er jo bare tull.

Har noen sett en SÅ stor grågås i Stavern sentrum noen gang?

Her er den kanskje litt mer proporsjonert, men fortsatt er det nok ingen grågås i Stavern sentrum.Det kunne vært vakkert om det var virkelig.

Snodig.

Denne måken hadde maveknip, men parasollen var jo ikke der.

Litt "lek i layers" kalles dette, et nokså hjelpeløst forsøk, men artig er det. Kanskje jeg til og med kan få brukt det til noe som har litt mening.Du milde måne!!


10 kommentarer:

 1. Ja nå fikk jeg bittelite innsikt i noe jeg ikke kan noe som helst om, nemlig layers i foto. Men som jeg umiddelbart ser muligheter ved, hvis du skal lage kunstfoto.
  De svanene utenfor det røde huset f.eks., her er det noe synes jeg....
  Artig at du deler dette, gir assosiasjoner til andre medier dette, for meg som er opptatt av estetikk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei "gamle ugle", jeg tipper du nå har like mye innsikt som meg i layers i foto:) Jeg har også tenkt at kunstfoto er området man kan bruke det til. Dette er jo bare på gøy. De som kan layers bruker det jo ofte til å endre på egne bilder, og de er så flinke at man ser det ikke en gang. Dette er jo motsatt. Noe som er laget for å se pussig ut. Og der er du inne på noe. Nemlig kunstfoto. Man kan kanskje lage eventyrbilder, kunstfoto eller altså det er bare fantasien som setter grenser. Nå er det sånn at f.eks de svanene kunne vært gjort mindre, og da hadde det jo sett mer ekte ut, men nettopp måken over huset, månen og svanen og parasollen er bare eksperimenter.

   Koselig at du likte at jeg deler dette. Det gir også meg assosiasjoner til andre medier, andre kunstformer. Estetikk er en viktig del av livet.

   Ha en nydelig dag, og tusen takk for tilbakemeldingen.

   Slett
 2. Nå har jeg lært noe nytt! :) Det ser kjempemorro ut og kunne leke i 'lag'. Jeg er enig med gamle ugle at disse svanene utenfor the røde huset.... det virker litt kunstig på meg. Jeg kommer nok til å granske bilder litt mere nå, etter å ha lest denne posten! :) Jeg synes du er kjempeflink og bildene dine er bare så flotte! For meg blir det ikke annet enn å ta bilder når vi er på tur eller av lappetepper jeg syr... :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Astrid, takk for at du legger igjen en kommentar.) Tror ikke "gamle ugle" tenkte på at det var kunstig, men heller at det har i seg noen begynnende muligheter. Hvorfor skulle du granske bilder mer nå? Du vil ikke se det på de som bruker layers for å forbedre sine egne bilder, det ser da ekte ut.

   Dette er bare gjort på gøy, og jeg skal nok bruke all min "friske tid" til å fotografere. Layers er såpass vanskelig. Jeg hoppet over masse som skal gjøres i etterbehandling. Man må passe på skygger, refleksjoner, hvor sola står i forhold til motiv hvis man skal ha det til å se ekte ut.

   Den ene grågåsa i Stavern ser nokså ekte ut med hjelp fra en venn)

   Syns det høres bra ut å ta bilder på tur og av lappeteppene. Jeg har jo sett at du tar fine bilder! :)))

   Slett
 3. Så gøy! Kjempemorsomt og stilig. Har også lyst å lære meg dette, har lyst å bruke det til å lage "malerier". Har sett noen bloggere som gjør de utroligste ting, vakre sammensetninger som ikke ser ut som ekte foto lengre, men som er vakkert og ofte litt troslk eller mystisk. Skal se opp leg finner linken... Ha en fin ukeslutt!

  Ruthe

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann Ruthe! Tusen takk for kommentar:) Jeg har også sett bloggere gjøre de utroligste ting. Jeg er nok ikke akkurat der, og vet ikke om jeg kommer dit heller. Syns det er artig å ta foto som jeg ikke behøver gjøre så mye med.) Som du sier, da ser det ikke ut som ekte foto lenger.)) Ha en nydelig helg fortsatt:!!:) Kjersti

   Slett
 4. Flotte bilder og med trening kommer det nok.
  Hvilket fotoredigeringsprogram er det du bruker?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Annemor! jeg bruker photoshop elements 10:)

   Slett
 5. Jag föredrar äkta bilder framför de manipulerade, men visst kan det vara kul att kunna, men någon större praktisk användning har inte jag av det. Konsten att kunna frilägga en bild och sen klistra in i en annan bild använde jag när jag jobbade med att göra annonser på en dagstidning. Fast det är väldigt tidskrävande och pilligt att hålla på med friläggningar. Man kan ju förstås göra skojiga gratulationskort om man kan detta.
  Kram Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Pia! Jeg er så enig med deg! Klart jeg foretrekker ekte bilder. Jeg var bare nysgjerrig (Nyfiken) på hva dette er for noe, jeg kan heller ikke se hvilken nytte jeg kan ha av det i daglig fotografering. Har du jobbet med annonser ja, og da satt sammen to bilder. Da kan du det jo:))) Visst er det tidkrevende, så det ble med de to forsøkene. Det er nok andre ting jeg heller bør lære meg. Jeg måtte bruke polygonisk lasso tool og markere rundt det jeg skulle klippe bort, og det tok veldig lang tid. Håper du ar fine dager med foto og alt, klem fra Kjersti

   Slett