Velkommen til bloggen min

søndag 19. juni 2011

Humanisme vs. alternativisme


Jeg fant et flott innlegg på siden til fritanke.no.  Det stiller spørsmål om det er respektløst å kritisere andre menneskers livssyn. Det er en viktig debatt i dag da ulike alternative retninger har fått vind i seilene, og det popper opp overalt.

Er man alvorlig syk er man særlig “utsatt” for alternative medisinformer, alt er gitt i beste mening, men det kan være litt av en “risikosport” for oss pasienter å utsette oss for ting som mangler vitenskapelig etterprøvbarhet og statistisk signifikans. Jeg reagerer sterkt på de som tjener penger på menneskers sykdom og frykt.
Jeg syns denne artikkelen er kjempegod, og den sier noe om at det er viktig å ha en levende debatt, og at å jatte med mennesker man er dypt uenig med, er ikke å respektere dem.

Selv er jeg for rolige, saklige debatter der man tør å utfordre hverandres livssyn. Det er et sunnhetstegn ved et samfunn der man tør å utfordre hverandres tanker og tro. Det sier også noe om hvor viktig det er med demokrati og ytringsfrihet.

Her er litt, skrevet av Arnfinn Pettersen:


“Humanisme vs. alternativisme

En konflikt mellom livssyn

Er det respektløst å kritisere andre menneskers livssyn?

Alternativismen er i sitt vesen et angrep på en sentral del av humanismens fundament: Troen på rasjonalismens betydning, på at spørsmålene om hva som er sant og hva som er rett er viktige, skriver Arnfinn Pettersen i denne kommentaren.
Kampanjen Ingen liker å bli lurt har aktualisert en god, gammel debatt: Er det respektløst å kritisere andre menneskers livssyn? Kritikerne av kampanjen har gjerne tatt utgangspunkt i følgende passasje fra Norsk Humanistmanifest 2006:
’Humanismen er uten forestillinger om guder eller andre overnaturlige makter, men understreker verdien av respekt for andre menneskers livssynsvalg og toleranse for innholdet i deres livssyn. Humanister kjemper for livssynsfrihet, som inkluderer retten til frihet fra religion.’


Resten er her : om livssyn som undergraver rasjonaliteten

4 kommentarer:

  1. Sigmund Olafsensøndag, juni 19, 2011

    Strålende elskede. Det er klart at det er fullt lovlig å tro hva man vil. Men skal man forvente å bli tatt på alvor, så er det ingen vei utenom de tradisjonelle vitenskapelige metodene. Det er nødvendig å gjøre rede for de forutsetninger man legger til grunn, det er nødvendig at andre kan etterkontrollere det du har gjort, det er nødvendig med en grundig statistisk vurdering. La oss håpe at Isaac Newton, Charles Darwin og Albert Einstein, for å nevne noen få av de aller største, ikke har levd forgjeves. La oss håpe at fornuften fortsatt får styre samfunnet, så kan folk gjerne tro på hva de vil i private sammenhenger.

    SvarSlett
  2. Det er noe nesten rørende naiv over alternativ-tilhengernes paniske avvisning av kritiske spørsmål... men samtidig kan man ikke se på dem som naive, for det er snakk om en milliard-industri som i stor grad rettes mot syke mennesker som har MYE å tape på feilbehandling. Jeg liker fortsatt begrepet "rovfiskere i fortvilelsens hav", det stemmer på veldig, veldig mange aktører i dette landsskapet.

    SvarSlett
  3. Jeg er så enig med dere begge to. Rørende naivt er godt uttrykt, og for de som ikke tjener penger på å være alternative, er det verste å argumentere mot dem. Fornuft mot tro går ikke. Man må lære seg å være taktisk for å unngå å komme i meningsløse diskusjoner med dem siden fornuftig argumentasjon er som å skvette vann på gåsa, og med fornuftig argumentasjon mener jeg statistikk, metode, vitenskapelig etterprøvbarhet. Har man først havnet i diskusjonen og glemt å manøvrere seg bort i tide, får man høre at man ikke er åpen nok, ikke har god nok evne til positiv tenkning, og i verste fall at man ikke ønsker å bli frisk. I tillegg er det som du skriver, en milliard-industri, som ønsker å ribbe folk for penger uansett hvor liten inntekt en person har. Utrolig bra uttrykk om "rovfiskere i fortvilelsens hav", og det er jo ikke bare snakk om økonomisk tap, men også skuffelsen over at "behandlingen" ikke virker eller at man ikke var "åpen og mottagelig" nok. Takk for innspillene:)

    SvarSlett
  4. Dessuten Serendipitycat: Uttrykket "rovfiskere i fortvilelsens hav" er bare så KJEMPEGODT! Jeg skal gjemme på det!

    SvarSlett