Velkommen til bloggen min

mandag 20. februar 2012

Søndagsutflukt med fotoapparatet i overkant kaldt vær

Frognerkilen.

I dag hadde jeg bestemt meg for å komme meg ut. Det var meldt sol. Jeg våknet til gråvær, og la meg til å sove litt til. Neste gang jeg slo øynene opp, hørte jeg Sigmund rope at "Nå skinner sola". Jeg hadde gjort alt klart, ladet batteriet til fotoapparatet, lagt fram klær, funnet fram tre minnebrikker, pusset litt på objektivet, sørget for å ha med den som skal sitte under kameraet på stativet, og så min elektroniske utløser. Og stativ og stolsekk var i bagasjerommet. Det er altså en ganske stor oppakning når man skal ut og ta bilder.

Båtene som ligger i havna i Oslo. Tatt fra en utstikker på Rådhusplassen.

Det var temmelig kaldt. Jeg frøs i to timer i strekk. Ja, jeg hadde på meg for lite. Og når det er sol og snart mars, så tror man nesten at det er mildvær. Sola forsvant så fort jeg hadde satt meg i bilen, og da jeg skulle ut, kjente jeg kaldt gufsevær. Men det går fint å fryse i to timer, tenkte jeg, iallfall når man er ivrig nok. Dessuten kom sola halvveis tilbake. Du som titter på bildene mine, ser at det er vakkert lys på flere av dem. Så det var en "lure-sol" dette. Litt gjemt bak skydekket skled den delvis fram.

Her er det samme bildet som ovenfor, bare gjort mørkere.

Her er det altså to bilder med ulik redigering. Jeg har akkurat funnet en liten knapp i fotoprogrammet som redigerer nokså automatisk. Jeg kan litt fotoshop elements, men egentlig lite sammenlignet med de som jobber i "layers". Nå er det nok en diskusjon gående i fotomiljøet vedrørende graden av hva man skal tillate seg av friheter i fotoshop. Selv syns jeg det er ok å opplyse om det hvis man virkelig har lagt på farger, lysnet deler av bildet, altså store endringer. Selv klarer jeg de grunnleggende tingene, og innimellom kan det også bli for mye. Som at jeg setter til litt farge, og det gjør jeg nok fordi jeg er kjempeglad i sterke farger. Akkurat nå har jeg vurdert å gå motsatt vei, prøve å få til noen bilder med myke skygger, pastellfarger og sarte i uttrykket.

Detalj fra en seilbåt.

Sigmund i Frognerkilen.

Siden jeg er mye isolert på grunn av sykdom, blir det jo en ganske stor opplevelse for meg å komme ut og ta bilder. Jeg har ikke vært på kaia i Oslo på 25 år. Det var en spesiell opplevelse, og det å se Aker brygge er nytt for meg. Du verden som Oslo har forandret seg.

Frognerkilen.

Frognerkilen.

Bilde av bøyer tatt i Frognerkilen.

Denne bygningen hadde jeg aldri sett før i går. Ikke vet jeg om det er kontorlokaler eller leiligheter heller.

Når man fotograferer er det en evig jakt på lyset. Det var svært variabelt, og i og med at jeg frøs så veldig, fristet det å dra rett hjem etter turen til Oslo sentrum. Jeg kjørte forbi operaen på vei hjem for å se hvordan lyset var rundt den. Det er alltid morsomt å ta bilde av operaen, men lyset var grått og kjedelig. Likevel følte jeg meg ikke helt mett på å ta bilder, og så tok jeg turen innom Hvervenbukta. Der var lyset grått, og det fristet ikke å ta bilder. Videre til Roald Amundsens hus der jeg har vært før, og der var det en nydelig solnedgang som det var vanskelig å fange, men her er noen bilder:
Plutselig kom det en båt putrende. En mann med TRE fiskestenger, der alle hang med snøret i vannet. At ikke denne mannen frøs. Han vinket og var riktig blid. Han var den eneste på fjorden i kilometers avstand. Ble nesten litt bekymret for ham.

Dette motivet har jeg vunnet fotokonkurranse med. Det blir selvsagt ikke mulig å lage kopi av det som vant. Været og da lyset var helt annerledes nå. Det var bølger så jeg fikk ikke den flotte speilingen. Det var lysere. Og det var ikke klar himmel, men jeg ble ganske fornøyd med dette likevel fordi jeg fikk med meg sola idet den forsvant bak en ås. Den skinner på Holmenkollbakken og åsen rundt.

Etter turen til Svartskog var jeg svært fornøyd, og det var utrolig godt å komme hjem igjen.

Jeg ønsker deg som er innom bloggen min en fin uke. Det er snart mars måned, og nå syns jeg bare tiden framover er fin. Forventninger om våren er noe av det beste.


8 kommentarer:

 1. Det er utrolig flotte bilder du tar da! :-) Jeg har alltid vært så glad i "himmelfarger", og her var det mye snacks.

  Ha en fin uke videre! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Cath! Koselig med kommentar. "Himmelfarger" er vakkert, da er vi enige om at vi liker det! Du tar fine bilder selv!! Ha en riktig god helg!! Klem fra Kjersti

   Slett
 2. Utrolig flotte bilder, og jeg falt særlig for de øverste, fra havnen og Frognerkilen.
  Er så glad i bilder med seilbåter, skuter og himmel og hav - i det hele tatt maritime miljøer.
  Og for noen fantastiske himmelfarger. Disse bildene burde vært stilt ut i stort format, jeg er sikker på at mange med meg kunne tenke seg å ha dem på veggen.
  Bymiljøene dine er flotte de også, synes alle bildene forteller en historie. For ikke å snakke om svanebildene.
  Vi har nettopp hatt svaner på besøk her også. Og som ivrig fuglekikker har jeg i dag observert en liten gjest jeg ikke kan huske å ha sett her tidligere. Etter en kikk i fugleboken og søk på nettet fant jeg ut at det måtte være en dvergfalk, og gutt sådan. Artig når det kommer noen nye, selv om denne nok var mer interessert i de andre småfuglene enn matfatet forøvrig.
  Du spurte tidligere, men jeg har helt glemt å svare; vi bor mot Sandefjordsfjorden, og eiendommen vår ligger helt i sjøkanten med lang strandlinje. En del av eiendommen grenser mot fuglereservat. Svaner har vi sporadisk på besøk, tror nok at de hekker andre steder. De siste årene har vi hatt store flokker med grågås. Hegre og andefugler er det også en del av. Så nå venter vi på trekkfuglene, først når de har kommet er vi sikker på at det nærmer seg vår :)
  Ha en fin uke :)
  Klem, Lise

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lise!
   Tusen takk! Koselig at du likte det øverste best, det var derfor jeg la det øverst. Er enig med deg, og jeg liker også maritime miljøer, bilder med båter, himmel og hav, og kanskje fordi jeg har hytte ved sjøen. Og du bor jo til og med ved sjøen. Ja, er ikke himmelen vakker, det gjelder bare å ha kameraet der til rett tid. Det er som oftest sånn at man ikke er der når fargene "poserer" for oss over himmelen. Så koselig at du syns bildene burde vært stilt ut i stort format, så snilt skrevet. Og tusen takk for at du kunne tenke deg å ha noen av dem på veggen til og med. Tusen takk også for gode ord om bybilder og svanene. Og du har nettopp hatt svaner på besøk, mon tro om de har kommet tilbake for å nyte våren sammen med oss. Og at du har hatt besøk av en dvergfalk hann, tror ikke jeg vet hvordan en falk ser ut engang. Da var du heldig. Tror du den var interessert i å spise de andre småfuglene? Her antar jeg at mine kunnskaper kommer til kort når det gjelder størrelsen på en falk. Sandefjordsfjorden kjenner jeg ikke til, men så koselig med eiendom med lang strandlinje. Og med grenser mot fuglereservat, da har du jo tilgang til mye vakkert. Grågåsa er utrolig søt, syns jeg. Hegre har jeg aldri sett, eller at jeg ikke vet at jeg har sett den. Ja, trekkfuglene er snart tilbake. De er et sikkert uttrykk for at våren er på vei:)
   Ha en riktig god helg. Jeg beklager litt sent svar denne gangen. klem fra Kjersti

   Slett
 3. Deilige bilder av himmelen og kjente oslo strøk, blir helt varm om hjertet av å se den ensomme båten, trolig på Bundefjorden, - minner meg om utsikten min fra Bomansvik, en enslig båt liksom, en liten og stille en, - en mann som fisker i fred og ro, Men den hemmeligheten den fikk jeg ikke med meg, - er det fortsatt hemmelig ? Hos oss har alle merkedager gått av stabelen i stillhet, - vi får ta det igjen i senere år, - når det er mer stille i hus og heim, - hvis det blir.....
  Elisabeth, som bare klarer å lage kommentarer på denne måten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Elisabeth, så flott at du klarer å lage kommentar i bloggen min, det er ikke alle som får til det. Den ensomme båten, ja, det var noe veldig underlig, den lille mannen, det store havet. Ja, du har flott utsikt fra Bomansvik, og snart flytter du ut dit. Den hemmeligheten har jeg fortalt deg:) Merkedager som går av stabelen i stillhet er ok, syns jeg. Ha en kjempegod helg med besøk og de gode tingene!! Kjersti

   Slett
 4. Hej här också Kjersti!
  Himmel och hav blir alltid fint på bild, gillar den med den röda himlen lite extra. Din stackare som fick frysa så länge för att få ta dina bilder. Senast vi var vid våtmarkerna, var vi där en halvtimme sen var vi som isbitar! Brr...

  Tack snälla Kjersti för din fina kommentar! Du är så givmild med gulligt beröm! Ska berätta för dig (och alla andra som läser *s*)att efter den gången jag fick tagit bilder på sparvhöken i min trädgård, tänkte jag "varför hade jag inte lärt mig det där med seriebildstagning?" Det finns ju på min kamera, men jag hade inte satt mig in i det då. NU har jag testat och WOW jag känner mig som en riktig papparazzi! Jag och kameran kan ta fyra bilder i sekunden! Det var så jag lyckades få med duvornas alla olika positioner på taket! Säkert finns det på din systemkamera också? Det är jättekul, men så får jag ju slänga massor av överflödiga bilder också så klart!
  Idag har vi officiell vår i Skåne, medeltemp. varit över noll grader i en vecka nu!
  Kram och ha det så bra du kan!
  Pia

  SvarSlett
 5. Hei kjære Pia!Koselig at du likte den røde himmelen, det gjør jeg også:) Jeg frøs enda verre i går. Det er ikke blitt mildvær ennu, og du fryser deg igjennom våtmarkene for å omfavne svanene med ditt fotoapparat) Du er også gavmild , gullig og snill med dine kommentar og ros (beröm):) Og så flott at du nå får tatt seriebildetagning. Det har jeg også lurt på , hvorfor kameraet mitt liksom må "Tenke seg om" så veldig lenge før det kan ta neste bilde, men så skal jeg ta bort bildevisningen. Hehe, ser for meg at du er blitt papparazzi, kult da:) Fire bilder i sekunden er kjempebra, og da lykkedes du med duenes positurer og seksuell utskeielser også, hahahah) Jeg skal sjekke, kolla på mitt systemkamera. Overflødige bilder får jeg hele tiden, det er bare å slette da, kjære du! Vært over null grader i en uke, det er kjempebra, og GRATITIS med deres lille prinsesse ESTELLA, som vi følger nøye (noggrant) med pÅ.) SÅ nydelig!! Ha en strålende søndag og en vakker uke, god klem fra kjersti

  SvarSlett