Velkommen til bloggen min

mandag 28. november 2011

Lightning process tar ikke selv ansvar for sitt eget konsept


I den siste tiden har det kommet fram historier om folk som har tatt lightning process kurset uten å få bedring eller lindring. Og enda verre er det for de som har blitt sykere etter å ha tatt kurset.

I forrige uke kom det fram i NRK en tragisk historie om en gutt på 13 år som fikk sånn skyldfølelse over at han ikke ble bedre av lightning process at han derfor prøvde å ta sitt eget liv. Han hadde tatt til seg lærdommen på lightning process-kurset om at folk selv har ansvar for sin egen helse, og han resonnerte da at det måtte være hos ham feilen lå siden han ikke ble bedre.

Nå går kursinstruktørene fra lightning process ut i pressen og påstår at kurset ikke retter seg mot noen sykdom. Det vil jeg kalle "frekkhetens nådegave". Er det mulig? Vi som begynte kurset fikk i klartekst vite at kurset var spesielt rettet og egnet seg for ME-syke, men at også andre tilstander kunne få tilfriskning av lightning process. Det var ikke snakk om et kurs for å mestre sin sykdom, nei, det ble markedsført som et kurs som kunne helbrede. Vi ble fortalt at det var et treningsopplegg, det er riktig, men at dette opplegget kunne gjøre oss friske. Nå har folkene fra Aktiv Prosess (nå Ansvarlig helse: http://www.ansvarlighelse.no/) gått ut med budskapet om at LP er en treningsform og ikke  godkjent til behandling av sykdomstilstander. Hvor frekke kan man bli? Jeg skjønner at det er ubehagelig for mennesker som holder disse kursene å få vite at deltagerne deres har blitt sykere, og at til og med en 13-åring har forsøkt å ta sitt eget liv

Her står følgende fra Nrk.no:


"Vibeke C. Hammer i tidligere Aktiv Prosess (nå Ansvarlig Helse ) skriver i en e-post til NRK.no at det ikke er grunnlag for å diskutere problemstillinger rundt Lightning Process som behandlingsopplegg.
«LP er en treningsform og er ikke godkjent til behandling av noen sykdomsdiagnoser. (...) Vi jobber med symptomlindring for at pasientene skal få en bedre hverdag», skriver hun.
«Problemstillingen du tar opp rundt metode for behandling av syke er således ikke relevant for LP», skriver hun videre.
Hammer vil ikke kommentere forhold rundt enkeltdeltakere...."

Innlegget ligger her: 

Jeg forstår at det er vanskelig for dem nå som baksiden av medaljen kommer fram: Alle de som ikke ble friske eller friskere av lightning process. Alle de som ble sykere. 

I et intervju med Live Landmark beskriver hun hva lightning process er.  I samme intervju står overlege Ketil Berstad fra GodtHaab Helse og Rehabilitering fram og forteller at de holder LP-kurs, og at han også har noen tall på økt livskvalitet (til tross for at man ikke har vitenskapelig dokumentasjon!!) Man kan jo spørre seg hva økt livskvalitet er og hvordan den måles. Er det uttalelser pasientene kommer med på 3. kursdag der stemningen ikke gir rom for at noen sier høyt at "dette hjalp ikke"?

Live Landmark sier at det er ikke alle LP egner seg for, og derfor har de en nøye utsiling. Videre sier hun at de som slipper igjennom nåløyet til LP-kurset kan bli friske av ME, det har de stått fram og sagt hele veien, og her sier Live Landmark følgende:


"Med frisk mener Live Landmark å leve et liv i
balanse, uten å ta spesielle hensyn til verken
mat, hvile eller aktivitet. Målet er å vende 
tilbake som en normal bidragsyter i samfunnet. 
Men ikke alle blir friske av lynkurset. Selv om svært mange av ME-pasientene som har vært på kurs blir bedre, fungerer ikke metoden på alle. Det foregår utsiling av kursdeltakere gjennom et søknadsskjema. Bare de som kan overbevise instruktørene om at de er motiverte nok, får delta. Det presiseres også at enkelte ikke klarer å bruke metodene i sitt eget liv og derfor ikke lykkes. Deltakeren må ta det hele og fulle ansvaret for virkningen av å bruke eller å ikke bruke LP etter kurset. Det betyr at dersom du ikke blir bedre, er det ditt eget ansvar."

Live Landmark mener med å få et "liv i balanse" at man får et liv der man ikke behøver å ta hensyn til mat, HVILE eller AKTIVITET. 

Det må vel sies at det betyr å være frisk? Hvis man slipper å ta hensyn til hvile eller aktivitet. Det er jo nettopp behovet for hvile og redusert aktivitet som er fremtredende  ved ME som er en utmattelsessykdom med en rekke symptomer der utmattelse og smerter er to av dem. Også hvis man bruker de snevreste kriteriene på å definere diagnosen er utmattelse et stort og omfattende symptom der man må hvile fra 12 til 24 timer etter små anstrengelser. Hva "små anstrengelser" er avhenger av hvor hardt man er rammet.  

Hele intervjuet kan leses her: 

Nå syns jeg det er på tide at Live Landmark og hennes kursinstruktører beveger seg ut i det offentlige rom for å be ME-syke og andre syke om unnskyldning. Noen har blitt betydelig mye verre av sin sykdom. Er det ingen av kursinstruktørene eller de som er ansvarlige for at det holdes lightning process-kurs i Norge som har nok tæl eller hva vi skal kalle det, til å beklage, til å legge seg flate eller å vise ydmykhet i forhold til at lightning process har blitt utøvd på mennesker som aldri skulle ha vært i kontakt med et slikt "kurs", "treningsopplegg" eller "behandling". Man kan kalle det hva man vil, men det er innholdet i det som er det vesentlige!
Innholdet i det finnes blant annet i mitt tidligere blogginnlegg. Der står det svært detaljert beskrevet: 

9 kommentarer:

 1. "å leve et liv i
  balanse, uten å ta spesielle hensyn til verken
  mat, hvile eller aktivitet."
  Hm! Også de friske må ta hensyn til mat, hvile og aktivitet, hvis de skal ha et liv i balanse. Hvis de ikke gjør det får de dårlig kontakt med kroppen og kan raskt trykke ned og å kjøre over den.
  Vi som følger med i markedsføringen i lengre tid, ser raskt at de prøver å kjøre slalom for å komme unna. Men tiden kommer ikapp dem også.

  SvarSlett
 2. Du har helt rett! Og de kjører slalåm, men tiden innhenter dem, jeg tror det er tidebegrenset at de får så stort fokus. Takk for kommentaren, du:)

  SvarSlett
 3. Har läst detta (och även ditt långa inlägg) som du skrivit om LP och förstår ju verkligen om man som ME-sjuk griper alla halmstrån man kan för att bli bättre. Och så tråkigt när det inte blir något positivt resultat alls, utan kanske t o m sämre!

  Vissa delar som du beskrivit låter i en utomståendes öron som "humbug" och lite sekt-liknande.
  Jag hoppas du kommer att hitta något som hjälper dig så småningom, Kjersti!
  Kram Pia

  SvarSlett
 4. Og så dette med at man må overbevise om at man er motivert nok til å delta på et slikt kurs. Hvilken syk person ville ikke være svært motivert for å kunne delta på noen slikt, der man blir forespeilet å kunne bli helt frisk. For noe sprøyt. Jeg er helt enig med deg i at de trenger å bli litt ydmyke.
  KLem Mona

  SvarSlett
 5. Nå er jo ME syke (også min sønn) så heldige at det er kvalifiserte leger som har kommet fram til at dette er en sykdom som i utgangspunktet ikke sitter i hodet, men er noe fysisk som kroppen kjemper med. Da hjelper det ikke å tenke "nå MÅ jeg bli frisk, nå MÅ jeg bli frisk". En positiv innstilling til livet med eller uten sykdom er det som hjelper i det lengste. Tenker man bare negativt og begraver seg i selvmedlidenhet og andre negative ting, så går det gjerne den veien også. Trenger ikke dritdyre LP kurs for å forstå dette. Nei, spar heller pengene og ta et deilig avslappende bad med herlig musikk i stedet. Det er billigere også :)

  SvarSlett
 6. Är man sjuk har man nog som det är. Det är bra att du skriver om sådant som detta. Känner nästan lukten av pengar i deras text........

  SvarSlett
 7. Hei Pia, så snilt at du har lest både dette og det lange innlegget om LP, du er jo ikke berørt av det engang. Tusen takk for empati! Ja, man griper til halmstrå for å bli bedre. Lightning process er absolutt sekt-lignende, det er sånn jeg ser det, og du har helt rett. Jeg håper det kommer medisin for oss alle, det forskes nå, og medisinen er funnet, men vi må vente på flere studier og forskning.
  god klem fra Kjersti

  Kjære Mona, takk for kommentar. Det er sant, man blir motivert med så sterkt håp om å bli frisk. god klem kjersti

  Hei Wenche! Jeg visste ikke at din sønn også er ME-syk, føler med ham, og nå kan han virkelig håpe på å bli frisk. Medisinen er underveis. Å tro på at man kan tenke seg frisk er så på jordet, men de som står for et slikt syn har (hatt) mye makt, men nå ser det ut til at ting er i ferd med å snu, og i de siste dagene har stortingsrepresentanter vist at de skjønner hva ME er, og at dette er en alvorlig fysisk sykdom. Positiv tenkning er alltid av det gode, men med en tøff sykdom er ikke det alltid så enkelt. Ligger man på en sofa utmattet og med smerter, så er positiv tenkning en større utfordring enn for en frisk. Men jeg har inntrykk av at vi med ME er positive selv om vi har tunge dager og stunder. Bad og herlig musikk er bedre enn LP, du har så rett, og det er penger rett ut av vinduet, iallfall i forhold til å bli frisk. Takk for kommentar. beste hilsen Kjersti

  Takk til deg også PJ! Du har også rett, er man syk, så har man mer enn nok. Kjenner du nesten lukten av penger i deres tekst, så har du helt rett. Det er mye penger i et slikt konsept. Og folk med sykdommer blir ofre for sjarlatener og folk som gir alvorlig syke håp om å bli friske. Beste hilsen Kjersti

  SvarSlett
 8. "Deltakeren må ta det hele og fulle ansvaret for virkningen av å bruke eller å ikke bruke LP etter kurset. Det betyr at dersom du ikke blir bedre, er det ditt eget ansvar"
  - Det kalles å GI den SYKE SKYLD for EGEN SYKDOM!!
  Det er en LØGN at MEsyke er skyld i egen sykdom!!!!!!!!!!
  Så viktig!
  Det gjelder også feks kreft, MS, FM, diabetes, depresjon m.m. også.. om noen skulle være i tvil!

  SvarSlett
 9. Hei Tege! Takk for kommentar. Klart det kalles å gi den syke skyld for egen sykdom, de pakker det inn og kaller det å ta "ansvar for egen sykdom". Sykdom har man ikke skyld i, hele filosofien er forkastelig!!

  SvarSlett