Velkommen til bloggen min

torsdag 2. desember 2010

Nedslående blodsukkermåling og et måleapparat som krever en Reodor Felgen
avivanano_box_lSå er blodsukkerapparatet i hus. Og jeg har lært meg det etter litt prøving og feiling (les: diverse stikk i fingrene og litt blodsøl). Mine tanker går til de eldre menneskene som sitter alene og skal stikke seg i fingeren og balansere bloddråpen oppå den teststrimmelen. Apparatet kommer med hauger og lass med tegninger og bruksanvisninger. Jeg syns kanskje ikke alle de papirene og vedleggene er særlig pedagogisk lagt opp hvis man har tenkt at dette skal være for “folk flest” (som har diabetes eller begynnende diabetes da). Og de fleste med diabetes 2 er jo ofte eldre mennesker.

Det er hurtigbruksanvisning, en tjukk bok på diverse språk i tillegg, og så er det blodtakeren da, altså en penn man skal stikke med. Det skal dyttes inn tromler i denne “pennen”, og jeg brukte tid på å i det hele tatt finne anvisningen til denne. Det er riktignok noen tegninger i tillegg til tekst, men dette burde vært gjort enklere.  Med mer brukervennlighet tipper jeg at hjemmesykepleien hadde fått flere ressurser og kanskje hatt tid til mer enn 6 minutter hjemme pr. pasient. Det er jo åpenbart at det må sykepleiere til for å måle hos folk når det ligger så mye læring bak for å sjekke eget blodsukker.  Det er jo grenser for hva man kan forvente og kreve at hjemmeboende eldre skal klare.

Målingen krever presisjon, og folk som skjelver på hendene har ikke en snøballs sjanse i havet. Og bommer man på et eller annet får man opp feilkoder, og da snakker vi ikke om EN feilkode.Det er hele 10 feilkoder, alt fra at du ikke har satt inn strimmelen riktig til at du er i ferd med å gå i koma.  Får du opp feilkode E-3 står det at “blodsukkeret ditt kan være svært høyt, eller det har oppstått en feil med apparatet eller teststrimmelen. Så kommer det: “Hvis dette stemmer overens med hvordan du føler deg, ta umiddelbart kontakt med legen eller diabetessykepleieren din”. Snakk om å skremme folk a’!  Så det skal hvile på hvordan pasienten FØLER seg, noe så tilfeldig.


Nå har jeg sjekket blodsukkeret i tre dager, og jeg har kuttet ut sukker, og i løpet av disse dagene har blodsukkeret ØKT, hallo, hva er dette? Håper det bare er en tilfeldig variasjon.

I tillegg veltet jeg kokende kaffe på meg, stort parti på brystet, kjipt.Dette var “klage, klage”.  I de færreste av oss bor det en “Reodor Felgen”

2 kommentarer:

  1. Uff, det der hørtes ikke enkelt ut. Jeg tenker også på eldre mennesker når det er noe jeg ikke får til selv, hvordan de må slite, som f.eks å skru lokket av et syltetøy glass.
    Håper du ikke brant deg så mye da du velta kokende kaffe på deg!

    SvarSlett
  2. brant så det gjorde veldig vondt, men ingen varige spor.)
    Tror alt ordner seg. Er liksom i startgropa på å passe blodsukkeret, det har jo alltid vært normalt, og det er bare LITT høyt, men greit å ta det før det utvikler seg.)

    SvarSlett