Velkommen til bloggen min

mandag 29. november 2010

Sjokolade og sukker, bye bye




sukker1_3_1159879306



Ja, “du har litt høyt langtidsblodsukker”, sa legen min, og jeg kjente at jeg som langt bortefra hørte ham si: “Bukspyttkjertelen sliter, hold deg unna  sukker, pasta, poteter, brød....” mens jeg rent visuelt så for meg sjokoladen og kakene forsvinne i det fjerne. Jeg innrømmer det: Jeg elsker sjokolade, jeg elsker kake. Legen min nevnte gener her, joda, min far har diabetes2, min mamma hadde det, og broren min sliter med blodsukkeret, øhh, det må skyldes kostholdet med drahjelp av genene. Jeg skal iallfall tvinge både blodsukkerverdier og gener i kne. Nå blir det fram med proteinene og grønnsakene og saaaktegående karbohydrater.

Da jeg gikk ut fra legen tenkte jeg: Jeg er underveis til diabetes type 2 hvis jeg ikke gjør noe!

At mitt nye kostholdsregime skal innføres i adventstiden og i jula er intet å ta notis av. Ingen grunn til å være selvmedlidende, men heller det motsatte ved tanken på at kroppen min skal få det godt ved at jeg velger de rette matvarene.  Her skal det stevnes fram, og jeg har begynt. Har akkurat laget egen kornblanding med kruskakli, sesamfrø, havregryn, solsikkefrø. Med litt skikkelig sur biola på, blir det så man føler seg riktig bra, ikke fordi det er så veldig godt, men det er SUNT!



AXA-Bjoern-havregryn-lettkokte_imagelarge



Men det er ikke lenger snakk om hva man IKKE kan spise, men heller hva man KAN spise, vel, ingen skal komme og si at det er mye vi kan spise, det vil si det er mye sunt, men det samfunnet vårt byr mest på er stort sett usunt. Folkefiende nr. 1 er SUKKERET, her er det bare å holde seg unna. Sukkeret gir ingen næring, du kan i beste fall få en tilsynelatende energi-boost med rask blodsukkerstigning, og med like kjapt blodsukkerfall etterpå og påfølgende slapphet. Og sukker er ikke bare sukker eller? Jo, sukker er sukker bare at det SKJULTE sukkeret er med på å  lure det norske folket til fall. Det er faktisk sukker overalt, hvor mange tenker over at det er sukker i en fruktyoghurt eller i en vanlig frukt? Jo, det er fruktsukker, men det er likefullt sukker. Fy!! Da er det bedre med tomater, slangeagurk, blomkål og brokkoli.  Forresten: Tro ikke at brunt sukker er særlig bedre, noen lever nemlig i den villfarelsen, ok, det er bittebittelittegranne sunnere. Sukker i frukt er også litt sunnere, men ikke for meg nå.



I de siste årene har jeg observert mine venner. De er blitt sunne, nesten alle som én. De spiser ikke lenger det som blir servert hos meg, eller alt som heter karbo blir liggende igjen fra noen, andre rører ikke mettet fett, det skal bare være det sunne fettet, planteoljene  (visstnok skal en edel årgang olivenolje være det aller beste), VIRGIN olivenolje, du hører jo at det er sunt vel? VIRGIN?, men akkurat det er nok tull (det er flere sunne planteoljer),  men omega3’ene er godt for det meste. Sist jeg var på besøk hos noen fikk jeg servert nydelig salat. Da jeg skulle kikke etter brødkurven, oppdaget jeg at det var ingen. Ikke brød, jeg hadde vett nok til å forstå at jeg ikke skulle spørre om å få ei brødskive. Det ville være som å spørre om ketchup på en fransk restaurant.



Jeg har begynt å servere litt snacks i form av nøtter og mandler som  har det deilige fettet som bare driver gjennom blodårene våre uten å forårsake skade som for eksempel det grusomme animalske fettet. Og ikke bare det animalske, men hallo, det er noe som heter transfett og det vet du ikke om hvis du ikke har lært om det. Det befinner seg i kjeks, en helt uskyldig kjeks inneholder ofte fett som bare invaderer blodårene våre.



P3NpemU9b3JnJmlkPTI3NDYwMg



De fleste av mine venner spiser ikke lenger hvitt mel, sukker, gluten, dårlig fett ei heller melk. Det er litt variasjoner i dette, men de er blitt riktig sunne, og det er bare meg som henger etter denne livsstilsomleggingen som de rundt meg for lengst har innført.



Ikke nok med at sukkeret er UT, brødet er også HELT ut så sant du ikke baker selv på egg, cottage cheese og ulike typer frø. Det er visstnok slik at karbohydrater på et eller annet grusomt tidspunkt er  blitt til sukker, og karbo står i veien for fettforbrenningen også.  Hvorfor er det så mye sukker i samfunnet vårt? Barna da? De går i barnebursdager og dyttes i sukker, og blir så gira at foreldrene ikke klarer å holde selskapet under kontroll, det hyles og støyes, og barna er overalt. De sier det skyldes sukkeret.  Sukkeret er HELT uten næring, og det er virkelig utrolig at godtediskene er stappfulle av sukker. I det hele tatt er det på en måte rart at det finnes sukker, røyk, e-stoffer, usunt fett i et så opplyst samfunn som vårt, men samtidig er det pengeinteressene som slår bena under nettopp forsøkene på å begrense det usunne.



1134893258_66997



Jeg aner ikke om jeg har fått alt dette med meg, og jeg burde kunne litt, er rustet med matvaretabeller, bøkene til Fedon, og annet om lavkarbo, så får vi se.  Men jeg tør påstå at SUKKER OG HVITT MEL er det verste du overhodet kan få i deg! Sukker er nok verre, men begge er ikke lenger noe som bør befinne seg i et “sunt og variert” kosthold.

Egentlig er det ganske lett. For alt koker ned til at man bør spise kjøtt, fisk og fugl, egg, og LITE karbohydrater, men de få karbohydratene man skal ha i seg bør komme fra de som gir en langsom blodsukkerstigning. Poenget er nemlig å holde blodsukkeret stabilt. Ja, så skal det være fiberrikt, å spe på med bønner og linser skal være fine greier som bidrar til stabilitet og sunnhet.  Jeg holdt nesten på å glemme antioksydantene, de er sunne de. Blåbær er rike på antioksydanter, men uten sukker på er den temmelig sur.  Jeg innrømmer at jeg tyr til kunstig søtstoff, men jeg vet at det ikke er sunt. Men å spise blåbæra som den er, har du prøvd? Én ting er å spise søt blåbær en deilig sensommerdag rett fra busken. Noe helt annet er når blåbæra er “plukket” fra frysedisken. Ferdigtint vil jeg si den er nesten uspiselig hvis man ikke da syns at det helt sure gir et kick.



816339-11-1277806965394



Jeg innrømmer det: Det søte vil være et savn. Joda, litt Heistad bringebærsyltetøy i små doser oppå en porsjon cottage cheese er en ren delikatesse, vil jeg si, og  det ER slutt på kaker stappa med krem og søte ingredienser. Heretter skal jeg ta med meg min egen mat når jeg skal bort, salat eller kanskje en liten porsjon kornblanding av et eller annet slag. Det må være hjemmelagd for da vet man akkurat hva man får i seg.



2509



Min kjære skulle kjøpe sukkerfritt syltetøy til meg, og havnet i hylla med økologisk mat, men han var glad han tittet på varedeklarasjonen, for det var økologisk, men inneholdt 40% sukker (naturlig sukker)  Jeg lurer egentlig på hva som er forskjell på raffinert sukker og naturlig sukker når det gjelder hva det gjør med kroppen vår? Er det egentlig noen stor forskjell?



Jeg er ikke sikker på om fastlegen min syns det er så ok at jeg nå kjøper meg blodsukkermåler, men det gjør jeg. Og min pappa som jo har diabetes, måler nesten hver dag, nå har han lært meg å traktere måler og nåler. Her skal det nemlig følges med! Ikke hver dag, men et par dager i uka. Da måler jeg på fastende, en time etter måltidet for  å se hvor fort det stiger.



Fortsettelse følger. Så lenge: Bon appetit!

7 kommentarer:

  1. Vet du, du er på god vei til en bedre helse allerede fordi du tenker mer over det du KAN spise enn det du IKKE kan spise. Jeg har ikke ditt problem, men buksene begynte å stramme litt vel mye ved disse tider i fjor. Så i januar la jeg om kursen. Ikke radikalt og perfekt, men nok til å holde meg unna diverse fremtidige problemer. Siden proteiner, masse frukt og grønt allerede var blant favorittmaten, så var det ikke så veldig stor overgang. Ja, og så reduserte jeg mengden uten problemer :) Så dette klarer du elegant Kjersti. Stå på :) Alternativet er verre......

    SvarSlett
  2. I morgen skal jeg blogge verdens beste og sunneste frø-knekkebrød, fantastisk med ost av alle slag og egg og kaviar, bare vent.

    SvarSlett
  3. Tusen takk for kommentarer!

    Til Wenche! Takk for støtten, det gjør godt! Så flott at du har klart å forandre kosten sånn at du forebygger framtidige problemer! Det er jo forebygging som er viktigst innenfor medisin.

    kjære 9na! Jeg gleder meg til morgendagens blogginnlegg fra deg. Frø-knekkebrød høres supergodt ut! Og særlig med en deilig ost, egg og kaviar.))

    SvarSlett
  4. Dette klarer du med glans, Kjersti! Jeg elsker sjokolade, og kan spise det hver eneste dag, men jeg merker jo på kroppen at det ikke er så bra, selv om jeg ikke har noen alvorlige problemer nå, men jeg er veldig klar over at en skal være forsiktig - men så skjærer jo det seg av og til da! :))

    SvarSlett
  5. Tusen takk, Astrid:) Jeg klarer det, helt klart men jeg er utrolig glad i det søte. Du kan jo unne deg litt, tror ikke det er skadelig i moderate doser hvis du har normalt blodsukker og ok kolesterol. Må jo nesten spørre: Er det noen god sjokolade på Mauritius? hihi))

    SvarSlett
  6. Här ett tips som är rena hälsobomben!
    KORNGRYN: är skalade, klippta korn av sädesslaget korn.Används som alternativ till ris/pasta. Gott som gröt. Innehåller selen och betaglukaner(lösliga fibrer) som stabiliserar blodsockret, stärker mag-tarmslemmhinnan och sänker kolesterolet. Ca 30 GI-värde.
    BOVETE:är ingen vetesort utan en ört. Innehåller insulinreglerande ämnet d-chir-inositol som skyddar mot diabetes, sänker kolesterolet och även blodtrycket. Finns som mjöl,flingor och hela korn som kokas som ris.
    Lycka till med att hitta din nya matstil. Kram PJ

    SvarSlett
  7. Hallo PJ, så koselig med kommentar og nyttig tips da. Jeg vet ikke helt hva korngryn er? Selen og fibre er jo bra, og særlig at det stabiliserer blodsukker og styrker tarm og maveslimhinner:)

    Bovete er kanskje det samme som bokhvete?

    TUSEN TAKK!

    SvarSlett