Velkommen til bloggen min

tirsdag 23. november 2010

Julehandel på nett? Er det risikabelt å handle på nett?
iphone_brukergrensesnitt


Gjennom en årrekke har jeg handlet på nett. I begynnelsen syns jeg det var kjempeskummelt og kjøpte for bittesmå beløp som en liten test. Etter hvert har jeg tatt mange sjanser ved å handle ulike steder på nettet både i utlandet og i Norge. Jeg har aldri, ikke EN eneste gang opplevd noe negativt, og jeg har handlet mye. Netthandling  er å anbefale. Man får ikke “kosen” ved å gå å shoppe, og man får ikke sett produktet. I julerushet forsvinner jo mye av kosen uansett, og selvsagt bør man vite hva man kjøper. Det er fordeler og ulemper uansett om man handler IRL eller på nettet. Hva som er mest praktisk for hver enkelt må være viktigst. Og det behøver jo ikke være noe enten eller. Noen ganger vil man handle i vanlige butikker og andre ganger på nett.  Jeg kan boltre meg skikkelig med nett-handling. Bruke tid, se, sammenligne priser her og der, ofte kan man ringe også til de som har nettbutikker hvis man virkelig står fast på ting.
Jeg forstår at min far på 78 ikke ønsker å handle på nettet. Han har ikke rukket å områ seg i forhold til vår nye teknologiske tidsalder selv om jeg er imponert over at han trakterer digital speilrefleks og forsøker seg fram på mail og PC. Det kan være mange grunner til at netthandling er praktisk: Eldre og syke mennesker som ikke lett kommer seg i butikker, småbarnsmødre som syns handlerunder med de små kan bli i overkant slitsomme, folk som jobber så mye at en ekstratur i butikken kan være det som vipper timeplanen ut av kurs.
Tilbake til handling på nett: Jeg har etter hvert lært at enkelte ting bør man ikke handle på nett. Jeg prøver å unngå å kjøpe dyre elektroniske ting på nett. Skulle det være noe galt, er det utrolig tungvint ved at man må sende varen i returkonvolutt med innlagte prosedyrer. Det beste er å handle over disk, få en garanti, vite at man kan gå i den butikken man kjøpte produktet om det skulle være noe galt. Nå har jeg forresten akkurat kjøpt meg et dyrt fotoapparat på nett (igjen).  Min siste PC kjøpte jeg på nett, og det angrer jeg på. En PC bør prøvekjøres vet jeg nå. Den har ikke den brukervennligheten som jeg forventet av den. Jeg finner aldri ut av hvorfor jeg må slå av PC’en og skru den på igjen for at den skal kjenne igjen en cd i dvd-brenneren.
Selv har jeg kjøpt noen mobiltelefoner gjennom mobilselskapene og med bindingstid. Det er utrolig kjipt når en mobiltelefon går i stykker, fordi den skal da sendes til et firma med særs dårlig service og firmaet heter mobii,  og makan til lite kundevennlighet har jeg aldri opplevd uten at jeg skal gå i detalj.  De har for eksempel ikke telefontid. Som kunde kan man kun kommunisere med dette selskapet skriftlig, og møter man fram er alle dører stengt. Og skal man sende produktet tilbake i pakken, er de svært rigide hvis du har glemt å legge ved f.eks minnepinnen, da blir ikke returen regnet som fullgod. I tillegg er det en en tålmodighetsprøve å vente på både treg postgang og reparasjonstid.  Jeg har opplevd at det har tatt uker! Det var så mye dilldall og jeg har glemt det meste, men å kjøpe mobiltelefon i butikk er nok det beste. 
Men så er det hva man kan handle på nett. Man kan kjøpe det meste via nettet, men jeg kjøper aldri for veldig mye penger av gangen. I utlandet handler jeg gjerne på amazon.com (bøker og plater), play.com (fraktfritt) og auksjoner på ebay  (her kan man ha det artig for en billig penge,  og jeg har bare bra erfaringer derfra.


I Norge handler jeg i diverse nettbokhandlere (kan nevne Haugen bok som har masse gode tilbud), så er det cdon.com hvor man får kjøpt musikk og også musikkonline.no (her er det mye norsk musikk). Jeg handler jo en del til hobbyen min, quilting, og kjøper både i inn- og utland. I Norge kan jeg nevne spesielt quilt-design der jeg har handlet mest gjennom årene. Videre har jeg kjøpt kjøkkenting på nett, noter, bøker, sjampo, veske, klær, sko, mynter(har en mann som samler).


Så lykke til med handlingen på nett. Det kan hende du blir positivt overrasket.

Ellers er det noen regler som er viktige å merke seg for sikker netthandel: http://www.nettvett.no/


61H7VAKZF0L__SS500_

2 kommentarer:

 1. Takk for mange tips - greit å ta med seg. Jeg ville nok aldri kjøpt dyre, elektroniske duppeditter på nett. Men sånn er jeg. Derimot har jeg handlet en del ting på nett opp gjennom årene selv også.
  Kan gi følgende tips selv:
  - http://epla.no (hjemmelagede smykker, klær, interiørprodukter osv osv.)
  - http://www.netthandelen.no (velkjent for de fleste vil jeg tro)

  Klem Mona

  SvarSlett
 2. Kjære Mona, takk for kommentar og tips om epla som jeg kanskje skulle lagt inn her)
  klem:)

  SvarSlett