Velkommen til bloggen min

onsdag 5. november 2014

Jeg har levd en hel uke som bohem--- en spesiell og artig opplevelse i Lund og omegn

Bildene av dette området er fra et strøk i nærheten av Malmø som heter Jakriborg. Det er omtrent umulig å finne fram med GPS og også med å spørre folk. Det var helt folketomt så å si for jeg var oppe grytidlig.

Hele turen var en "bohemtur" med Sigmund som er student, og som skulle ta en ukes doktorgradskurs i universitetsbyen Lund. Det mest fascinerende var å være i en by der halvparten av befolkningen er studenter, så vi var omgitt av unge mennesker overalt. Det ga en deilig foryngende følelse, som jeg klarte å holde på i noen dager, selv om jeg så at vi skilte oss ut på espresso kafeen der ungdommene satt med PC'ene sine, med mobiler,  i stoler, på sofaer med mange ulike tilberedte kaffetyper og følge av de beste bakervarer. Det var det noen muffinsfristelser som jeg ikke klarte å gå helt forbi! haha:)

Så jeg var med. Og det hotellet vi bodde på var bare en helt utrolig opplevelse. For å si det sånn. Det er ikke hotellet man besøker to ganger, men det var interessant. Først fikk vi et rom som var så lite at vi fikk ikke plass til bagasjen engang. Sigmund fikk beskjed at vi måtte vente ett døgn for å få vite om vi kunne skifte rom. Men så bidro jeg litt, og da fikk vi et stort businessrom, ikke særlig mange kronene mer enn det lille, men det lå innerst i en tom, stille korridor. Og i det store rommet bodde jeg nesten alene i en uke, og ikke kom jeg meg noe sted, ikke var det TV, det trådløse nettverket var den største nedturen. Men jeg tenkte gode tanker, jeg kan nesten kalle det for egenoppfunnet meditasjon, funket veldig bra. Vi brukte to overnattinger hver vei fra Oslo til Lund, og de som ikke skjønner det, helsa mi er nokså skranten. Det interessante på hotellet var at det var ikke noe a ala carte...det var i det hele tatt ikke noen restaurant, det var mer et rom med pinnestoler, trebord, og det var dagens ene matrett hver dag, og det var dårlige greier. Men det førte jo til at jeg fikk smakt på indisk mat og noen brødskiver i sentrum av byen. Siden jeg var mye alene, ble jo lykkestundene som enten var fotografering eller shopping av stor betydning.

Og de sykler i Lund, overalt sykles det, unge mennesker overalt. Det var varmt, utenom på hotellrommet der var det kaldt, og der kunne vi ikke få det varmere fordi de ikke hadde kommet dit hen at sentralvarmen skulle på, det var for varmt ute. Men på vårt rom var det hull i et vindu, så det ble nokså kjølig.

Jakriborg som husbildene her kommer fra, var jo en perle, en vintage landsby, bygd etter Hansastilen som vi kjenner fra 1200-tallet. Det var fornøyelig, fargerikt og eksentrisk å ta bilder av disse klokka 7 om morgenen før folk hadde våknet. Sigmund skulle være på studiet klokka 8.30, og da rakk vi litt foto mens Lund våknet til liv. Ja, så var vi i den botaniske haven, som selvsagt ikke kunne oppvise særlig til blomsterprakt, men det er jo en helt egen stemning med store trær tynget at blader som med krefter holder dem fast. Så ikke ut til at løvet var klart til å dale ned på bakken, jo, noen gjorde det, kommer noen bilder fra det også. Da det var en stor dam med ender, svaner og til og med den litt sjeldne og sky sivhøna, hadde jeg feil objektiv, så der ga jeg opp å få til noen bilder.

Og så var det Lund Domkirke, den var fantastisk, og selvsagt et supert fotomotiv. Jeg brukte vidvinkel og jeg tror det kalles distortion når kirken blir skeiv både her og der. Den ble liksom litt ute av proporsjoner. Jeg tok også bilder inne, og med mitt fotoapparat ble de kanskje bra fordi apparatet tåler å ta bilder i svært dårlig lys. Jeg tror det var gudstjeneste i en del av kirken, men de måtte jo holde på, jeg listet meg, og det satt en vakt der som slettes ikke så ut til å ville stoppe meg. Han var nok stolt av Lund domkirke som er veldig gammel. Bygd på 1100 tallet.

Sentrum består blant annet av banegata med jernbanen og flere kafeer og restauranter, det var en skikkelig stemningsfull del av Lund. Jeg har faktisk håp om å komme dit igjen, og da må jeg utforske mer av denne gaten og andre bilfrie smågater rundt med en egen stemning.

Det skal innrømmes at jeg liker en god blanding av det åndelige og det mer prosaiske, så noen få timer på et par kjøpesentre gjorde susen og kofferten var nok litt fullere ved hjemreise. Jeg håper på en tur dit til, det er forresten stedet der Sigmund skal disputere, men jeg håper jeg kommer dit før da. Da skal jeg bo annerledes, og ha mer tid med Sigmund.Her var espresso kafeen, veldig hyggelig og annerledes for to aldrende mennesker.
Dette bildet ble jo litt artig. Jeg skulle ha Sigmund i midten, men det ble litt søtt da Sara tittet fram fra høyre der. Stubbene var jo enorme, har aldri sett så digre trær. Større en største tre blant bøketrærne i Larvik også.


 Sara er så vakker, så god, fin og snill. Hun kan tas med overalt, ikke bjeffer hun i utide, og tar livet med ro. Hun har til gjengjeld fått agilitytrening da vi kom hjem.Tusen takk til deg som er innom bloggen min, som leser og blar deg helt helt, det er veldig hyggelig. Ønsker deg en fortsatt fin høstuke!

6 kommentarer:

 1. Det hotellet hørtes jo helt grusomt ut, men bildene dine er så utrolig vakre! For noen farger sier jeg bare. Skjønner godt at du vil tilbake dit og fotografere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Cath, tusen takk for koselige kommentarer. Du har lest rett, hotellet var grusomt:) Tusen takk for fine ord om bildene, var jo det som "holdt meg oppe", at jeg fikk knipset litt. Det er store sjanser for at jeg kommer tilbake dit, og jeg har allerede sett igjennom alle hotellene i Lund, samt at vi skal sjekke leie av leilighet :)

   Slett
 2. En liten tilføyelse: Det er jo nettopp dette med reising som er så vanskelig når man er syk. Man må vite hva man går til, for ikke å risikere å bli enda sykere. Ofte betyr dette større utgifter enn for den som er frisk, som blant annet å legge inn ekstra overnattinger eller betale mer for å ha en viss grad av komfort som man trenger. Jeg er i hvertfall kjempekresen på hvor jeg kan bo, for jeg har hatt noen "uhell" der (rom mot bråkete gater, rom med vonde senger eller som var for kalde eller for langt unna matservering) som har vært veldig negativt for helsa mi. Så det er ikke for å være snobbete at vi ofte havner på dyrere hoteller.. Men men..

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en fin tilføyelse. Dette med reising er veldig vanskelig. Man vil så gjerne, men så kommer alt det praktiske som må være tilrettelagt. Og det å få det så forutsigbart at man vet hva man går til, er vanskelig. Jeg har et par ting jeg kan fortelle deg i PM som jeg ikke har skrevet her, som er nokså hårreisende.
   Det er en kjempetrøst å høre at du også er kresen på hvor du kan bo. Jeg føler meg litt som en "vrang diva" sett utenifra, men slik er det ikke. Det er bare at man MÅ ha det komfortabelt, ha det støyfritt, god seng, passe varmt, kort vei til restaurant, mat som kan spises.
   Ja, så du har også hatt noen "uhell", er skikkelig kjipt altså! Klart det er negativt for helsa di. Det er absolutt ikke for at vi er snobbete, det handler om å kunne få "frigjort" de få kreftene vi har til å nyte et opphold. Jeg skal definitivt betale ekstra neste gang. På hjemveien overnattet vi på Clarion, og det var "back to normale"...et hotell som var helt supert i forhold, enda det var egentlig helt alminnelig. Jeg har faktisk bare én gang før overnattet på noe så dårlig, og det var i Russland. Der var det ikke sluk i badet engang, kan du tenke deg? Vannet som rant utover. Men der skrek hotellet etter oppussing, det var på grensa til ren nød der altså.

   Takk for kommentar, stor klem)

   Slett
 3. For en herlig, "fotografisk" by - Lund. Jeg skjønner godt at du vil tilbake. Selv om hotellet høres litt trist ut :) Bybildene dine er både så vakre og interessante, særlig for en som er veldig glad i arkitektur. Kirken var nydelig, ikke rart de er stolte av den. Og bildene av fine Sara bringer alltid frem smilet :)
  Klem fra Lise

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære Lise, det var en herlig, "fotografisk" by som du skriver. Hotellet var ganske trist, men egentlig også litt eksotisk. Minner meg om et hotellrom jeg bodde på i over en måned i Hannover for snart 40 år siden. Der leide en venn og jeg et rom hos en dame høyt oppe i etasjene midtvinters, og eneste oppvarming var en liten ovn som nesten ikke avga varme.

   Er du glad i arkitektur, ja, da skulle du vært i Lund, disse bildene er jo tatt på et sted det er nesten umulig å finne. Kirken er helt spesiell, jeg tror Lund domkirke er kjent
   http://www.sydsverige.dk/?pageID=152

   Den er fra 1100 -tallet og bygd i romansk stil. Legger ved linken som du ser.

   Sara er den aller fineste. Hun bidrar til å gjøre hverdagen veldig mye bedre. Jeg kan ikke tenke meg et liv uten hund :) :)

   Klem fra kjersti

   Slett