Velkommen til bloggen min

onsdag 28. juli 2010

Årets første bad og "markens grøde"s siste siderSå ble det årets første bad i går. Det var egentlig litt smertefullt å dukke seg ned i så mye kaldt. Mitt vikingblod har nok forlatt meg fra da jeg var ung og hoppet uti iskalde fjellbekker og var blant dem som kastet meg uti vannet tidlig i juni. Jeg forventet at sjøen var godt oppvarmet, det var den ikke. Jeg bestemte meg for å holde meg under vann så lenge at jeg ikke kjente hvor kaldt det var. Og etter ti minutter begynte det å bli deilig. Det hører jo med å bade når vi har en ekte norsk sommer med god temperatur. Vi kan jo ikke forvente tropesommer og middelhavstemperaturer her.

Jeg var så gjennomkald etterpå at jeg puttet meg under dyne i to timer for å kjenne varmen igjen. Det er bare å slå fast at jeg er blitt en pyse. Har planer om flere bad, det gir en følelse av å være sprell levende det å flyte blant noen små bølger. Kjenne helt fløyelsmyk sand under føttene. Blå himmel, blått hav.

Livet.Og nå har jeg lest ferdig "markens grøde", det var ikke en lettlest bok, jeg vil si den er for spesielt interesserte. Jeg hadde bare bestemt meg for å komme til bunns i hva den boka kunne by som ga den Nobels litteraturpris. Jeg både forstår og ikke forstår at den fikk prisen. Men jeg tør påstå at det er en "guttebok", og at det har sittet bare menn i komiteen. Noen år senere fikk Sigrud Undset den samme prisen for "Kristin Lavransdatter". Har jo sett filmen, ikke lest bøkene. Kanskje jeg leser dem en dag også. Men akkurat nå skal jeg lese akkurat det jeg lyster.

Ideen om å lese "Markens grøde"  fødtes utfra mitt beskjedne studie i litteraturvitenskap som gikk under navnet "lesekunst", arrangert av universitetet i Bergen, og jeg avla til slutt skriftlig eksamen i en modul ved Universitetet i Oslo. Jeg lærte en god del, og kanskje har jeg grepet fatt i en flik av det som omfatter kunsten å lese. Det er mange måter å lese en bok, og jeg lærte å  fordype meg i tekster som ikke nødvendigvis er lette tilgjengelige. Boka til Hamsun var av den tyngre sorten, og nå skal jeg finne meg noe lettere, og det betyr ikke at boka behøver å være dårlig. Jeg står litt mellom valget å lese en bok av Ketil Bjørnstad eller en bok av Victoria Hislop: "Øya".
"Markens grøde" handler dypest sett om mennesket som en del av naturen, og som lever i pakt med den. Man kan tenke lenge over i hvor stor grad mennesket har fjernet seg fra naturen som den er en del av, og boka kan gi diskusjon for fremmedgjøring og mye annet. Den beskriver kjærligheten, svikene, barnedrap, synet på stat og på rettsvesen. Den er nokså konservativ i sitt kvinnesyn til langt uti boka, men plutselig blir den både visjonær og litt feministisk i sitt forsvar av kvinnen. Hamsun må sies å ha et godt grep og innsikt i menneskesinnet, og det er ingen tvil om at det ligger et "mysikkens slør" over hele boka. Etter råd fra andre bør jeg også lese boka hans som heter "mysterier".

Først skal jeg bade litt mer! Deilige norske sommeren i Stavern!

2 kommentarer:

  1. BRRRRR Kjersti! Det hoertes kaldt ut! Men saann er det jo i Norge, om det ikke er en veldig varm sommer da. Jeg duppet taerne i sjoen for noen dager siden (se bloggen), og her er det ca +24C i vannet naa, og jeg syntes det var kaldt! Jeg har iallfall blitt ei skikkelig pyse etterat jeg flyttet hit! :)
    Ja, det er deilig aa lese noe lett etter en "tung" bok, saa kos deg med noe nytt. :)

    SvarSlett
  2. Hallo Astrid! Ja, det var kaldt, du hadde nok ikke orket det som blir skjemt bort med deilige temperaturer på Mauritius. 24 grader i vannet hos deg nå, og du syns det er kaldt, hihi:) Skal titte på bloggen din. Takk for kommentaren!

    SvarSlett