Velkommen til bloggen min

onsdag 5. mars 2014

Vinterferie, Gaustadtoppen, Rjukan --en kjærkommen nytelse av fine dagerEndelig fikk jeg en "smak" av vinteren. Den som er så vakker, og som ikke har vist seg hjemme i særlig grad i år. Derfor var det kjærkomment med vinterferie. Først noen dager bare med Sigmund og Sara, og så noen dager med Sigmunds kollegaer også.
Vi bor på et koselig hotell på Gaustadtoppen, og hviler og tar bilder og koser oss. Derfor har det blitt noen turer til Rjukan for å se på vakre steder og minnesmerker som blant annet Vemork der kampen om tungtvannet fant sted under 2. verdenskrig. Rjukan er et gammelt arbeiderstrøk med mange industribygg og arbeiderboliger. Mye av industrien er nedlagt i dag, og mange mener at bygningene bør rives,  men de regnes i dag til den norske kulturarven, og jeg er  for å bevare den. Tidene endrer seg, og man kan være politisk uenig i mye, men som historisk interessert er jeg for å bevare ting som har historisk verdi. Jeg snakket også med noen som jobber på Rjukan, som viste meg hvor jeg best kunne få utsikt til Vemork der "kampen om tungvannet" fant sted, riktignok er den bygningen revet, men den andre står der vakkert, og tanken på hvordan nordmennene slo tyskerne gjør meg stolt. I tilknytning til den er det laget et museum:  Norsk industriarbeidermuseum. Det er bilder nedenfor av litt av det jeg har sett hittil.  Jeg har hørt at Rjukan ikke er noe pent sted, men jeg syns det er vakkert her.

Utfordringen for Sigmund og meg var kjøreturen. For det første er det langt å kjøre for meg, og jeg må hvile mye etterpå. For Sigmund var utfordringen å kjøre fra Rjukan og opp til toppen til Gaustadblikk hotell, det var virkelig en bratt, slyngete vei. Vi ble litt betenkte da vi så at flere la på kjettinger da vi kom sent på ettermiddagen og det hadde begynt å mørkne. Sigmund har aldri satt kjettinger på en bil, og vi har ikke kjettinger i bilen, og bilen er bakhjulsdrevet. Det var delvis strødd på veien, så vi kom helskinnet opp.  Men i går kjørte vi ned igjen, og da snødde det, omtrent 1 kuldegrad når vi kom litt opp i høyden, og i den ene bratte slyngen spant bilen, og den beveget seg så vidt rundt svingen. Jeg merket at Sigmund fikk høy puls, og det fikk i grunnen jeg også!  Vi var i Rjukan nesten til det ble mørkt, og ekstra skummelt var det å kjøre på glatt vei da. Bildet over ble tatt da vi kom på flata, og vi følte oss trygge på å komme fram uten å måtte ringe etter Falken.

Etter at jeg begynte å fotografere for alvor, har redselen min for høyder og annet minsket betraktelig. Jeg merker jeg tar flere sjanser for et godt bilde. Så hittil har jeg fått tatt bilder, shoppet litt og vi koser oss skikkelig!

 Denne elva renner igjennom RjukanDette er hengebrua som fører opp til Vemork kraftstasjon. Her hopper folk i strikk, og jeg gikk utpå, men følte meg ikke vel. Det var litt høyt gjerde så jeg kom ikke til med fotoapparatet, og Sigmund torde ikke kjøre opp på glatt føre, enveiskjørt (vi kunne møte en bil), og kjempebratt og svingete.  Men jeg fikk tatt bilde av selve brua her og av litt av omgivelsene. Dessuten torde jeg å gå ut på brua!

Her er det bygninger fra gammel industriHer står det på skiltet til høyre at det er kjettingplass om 150 meter, og da vi kom første kvelden var det flere som sto og skiftet til kjettinger. Det var litt snodig at nede i bygda var det nesten bart og vårlig, og bare noen hundre meter opp var det full vinter.

Her er det kirkevinduer, og Rjukan kirke under også: Her er altså Vemork kraftstasjon, og så vidt jeg har forstått så er det nedover den skrenten at nordmennene klarte å forhindre at tyskerne lagde atombomboe under 2. verdenskrig, det kommer flere bilder lenger ned av denne historiske monumentale bygningen som er fullt belyst om natta så den ligger som et "slott" i fjellskrenten.Her er det enda en kirke som ligger i Tinn kommune, tatt fra to ulike vinkler


Her renner elva gjennom Rjukan

Vinteren er vakker Dette er Såheim kraftverk, også kalt Rjukan 11 og eies av Norsk Hydro, og her er det full drift.

 Sigmund og Sara i full versjon og croppet
Her er Tinnsjø som vi kjørte forbi på veien hit Vemork kraftstasjon her også, bildet over er tatt med 200 mm tele, under med vidvinkel 17mmTakk til deg som er innom bloggen min! Ønsker deg en fin uke.  Det er vakkert med snø, men det er en besnærende tanke at våren er rett rundt hjørnet!

4 kommentarer:

 1. Rjukan er et spesielt sted, og viktig i vår industri - og krigshistorie. Spesielt også ved at det ikke er sol nede i byen flere måneder av året. De har solfester når sola når ned i bunnen av byen en gang i mars.... Tenk å bare se sola oppe i lia og på toppene rundt i månedsvis! Men nå har de jo fått et solspeil oppe på fjellet, og det skal sende sol ned i byen.
  Flott konkurransebilde du viser! Og JA! Deilig at våren nærmer seg! Denne vinteren har jo blitt til bare sørpe, og hvor er sola! Vi får være optimister og tro at det er vår og sommer med masse sol i vente!
  Ei fin uke til deg også, og snart helg....!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Grete! Tusen takk for kommentar! Ja, Rjukan er et spesielt sted og representerer viktig krigshistorie. Og det er ikke mye sol der, husker bilde fra i fjor med dette speilet, kult. Ja, kan tenke meg de har solfester. Herlig.

   Tusen takk for fin kommentar om bildet, tipper du mener bildet i et tidligere innlegg? Og nå regner det på Gaustadtoppen og full snøsmelting her:) Men jeg fikk en lite flik av vinter med masse snø:) Sola har så vidt tittet fram, men den kommer nok. Vi får satse på sol til påske:) Og nettopp, våren og sommeren ligger foran oss, det gjør så utrolig godt å tenke på! Ha en god helg fortsatt:) klem fra Kjersti

   Slett
 2. Så herlig at du får oppleve dette, Kjersti! Og veldig fint bilder, spes det av hengebrua! Fortsatt god ferie!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Åshild for gode og generøse ord:) Det er en opplevelse alltid å komme seg bort en tur. Det var jo du også alt om. Selv om det er godt hjemme, er det så fint med avbrekk, nye opplevelser, nye steder. Så koselig at du likte hengebrua! TAKK!!! GOD HELG fortsatt til deg også:) Kjersti

   Slett