Velkommen til bloggen min

onsdag 28. mars 2012

Grågåsportrett


Jeg er storfornøyd med dette grågåsportrettet. Sist høst forsøkte jeg meg på tilsvarende, men hadde da så dårlig tele at jeg ikke fikk det skarpt uansett hvor mye jeg prøvde. Jeg har nå forstått av fotografer at et slikt bilde er mest en artsavbildning og ikke særlig kreativt. Men jeg regner meg fortsatt som nybegynner, og lar meg begeistre over at jeg fikk til dette.

Ha en fin dag!!

9 kommentarer:

 1. Ja det er kjempefint Kjersti! Så godtat du har fått deg en vårtur til Østensjøvannet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var kjempegodt!! en ny årstid, en føler at det nye året har kommet godt i gang:) tusen takk for kommentar, nyt våren du også, den rørende hestehovbuketten berørte meg.) Klem fra Kjersti

   Slett
 2. Hei, kreativiteten, hvor begynner og stopper den da? Jeg likte dette bilde. Det er uttrykksfull og sterkt.
  Artsavbildning kan vel være så mangt. Avbildning, da er vi vel på vei over i valg også av estetisk art?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei "gamle ugle"; jeg følger deg helt i tankegangen. Nettopp, hvor begynner og stopper kreativiteten, og hvem skal definere den? Noen tror de kanskje er i mer posisjon til å definere enn andre. Tusen takk for at du likte det.) Artsavbildning kan være så mangt. Avbildning er jo også når du får tatt et fantastisk bilde av fugl i flukt. I valg av estetisk art, tror jeg skjønner hva du mener, ikke sikker. Men vet at diskusjonen om avbildning, hva som er kunst gå gjennom de fleste kunstarter:) Og jeg er så ubeskjeden at jeg kaller foto og også mine foto for en type kunst.)))

   Slett
  2. Hei igjen, dette med kunst eller ikke kunst, det er jo en eldgammel diskusjon uten svar med to streker under kan du si. Avbildning er kanskje ikke kunst for noen, men for andre kan det være det, ev. under visse forutsetninger.

   Når det gjelder foto er ikke det mitt fagfelt, jeg beveger meg innen andre kunstarter, kan du si. Men jeg tenker at avbildning alltid har vært en del av visuell kunst, og at de estetiske valgene ligger i utsnittet du velger / motivet, vinkel, farger, ev. andre nyanser / virkemidler som du som fotograf rår over, for å få til det resultatet, det uttryket, du ønsker.
   Estetikken ligger i det sanselige uttrykk, i det visuelle språket. I økonomisering, komposisjon, kontraster osv.

   Jeg tenker at vi i vår tid har tilgang på så mye tekniske hjelpemidler, at det kanskje endrer de estetiske idealer litt? Hvis de i det hele tatt finnes?

   Slett
  3. Hei igjen "gamle ugle", så fint med engasjement. Javisst er det en eldgammel diskusjon. jeg kan like malere som maler ved å ha en modell eller står i naturen og maler det de ser. Og det blir jo ikke avbildning egentlig, for som det heter på engelsk: "all is in the eye of the beholder". Jeg vet du beveger deg innenfor andre kunstarter, og poesien jeg leser hos deg er kunst. Jeg beveger meg også i andre kunstarter ved både lappeteknikk og at jeg spiller et instrument. Spiller man et stykke etter noter kan man jo si at det også er "avbildning" av musikk, men så kommer tolkningen, interpretasjonen, og da blir det den enkeltes utøvers kunstneriske uttrykk.
   Det blir akkurat det samme med avbilding av visuell kunst, og jeg er helt enig med deg, at de estetiske valgene ligger i hva du velger, vinkler, komposisjonen, farger, lys osv.

   Er så enig i at estetikken og kunsten ligger i det sanselige uttrykket. Hva du ønsker og klarer å fange med et fotoapparat. De tekniske hjelpemidlene endrer kanskje de estetiske idealer litt, jeg vet ikke. Noe å tenke videre på. Innen fotokunsten kommer jo alt man kan gjøre etter at bildet er tatt, og jeg føler jo at jeg kommer til kort fordi jeg mangler kunnskap om f.eks HDR , det som gjør at noen bilder ser helt magiske ut fordi de har brukt helt spesielle effekter i fotoshop. Men like fullt er det lov, og jeg tror at det blir mer og mer akseptert at man kan gjøre mye med et bilde i etterkant. Og der er jeg foreløpig blank, så jeg tar jo bilder på "gamle måten" og legger ut uten store bearbeidinger, men jeg håper at jeg lærer etter hvert, for da kan man jo male sitt eget fotografi, altså legge sitt eget kunstneriske /estetiske uttrykk på det.

   Estetiske idealer finnes vel, men de er ikke universelle, de er avhengig av miljøer, trender, hvor vi er i historien, politiske og kulturelle strømninger der alt dette henger sammen på komplisert vis.)

   Takk til deg!!

   Slett
 3. Hej Kjersti
  och tack för din kommentar hos mig! :) Jag frågade tranorna om de hade tid att flyga upp till dig i Norge, men tyvärr så de hade bråttom upp till Hornborgarsjön, sa de! :) Det var så kul att få se dem, kan du tro, lite overkligt faktiskt.

  Här har du fått en kanonbild på grågåsen! Vi bryr oss inte om vad "experterna" tycker och tänker! Jag tycker bilden är jättefin och faktiskt väldigt intressant! Jag gillar att titta närmare på djur. :) Ser du att den till och med har taggar längs hela tungan! Bäst att inte reta upp några gäss, så de kommer och biter en och suger sig fast med tungan! *hi hi*
  Jättefina bilder härunder också, den första på Kanadagåsen fick ju den att se riktigt vacker ut - och nästan gullig! Härliga färger är det också i alla.
  Bra jobbat, Kjersti (med ditt tunga objektiv!)
  Kram Pia

  SvarSlett
 4. Kjære Pia, så koselig at du spurte tranene om de ville fly til meg, hihi:) Så de skulle til Hornborgarsjön ja:) Da må jeg i så fall dra dit. Det må ha vært en stor opplevelse. Jeg skjønner godt at det var litt uvirkelig:) Og så fine bilder du har tatt.

  Tusen takk for godord om grågåsa:) Er enig, vi bryr oss ikke hva "ekspertene" mener. Jeg også liker å titte nærmere på dyr. Jeg har sett at den har tagger langs hele tungen, så den kan nok spise litt av hvert. Jeg så de taggene sist høst, og tenkte at jeg måtte få tatt et bilde der det kom fram, så jeg ble veldig fornøyd da jeg hadde lastet inn bildene og fant dette. Jeg tror ikke de kommer og biter. Vi har matet dem fra hånd, og hvis de ikke får brødbitene fort nok står de helt opptil oss og freser, :) De bare tøffer seg for de minner om en hund som tigger. .) Men tanken på at de suger seg fast med tungen, hehe, er ikke særlig hyggelig.)

  Canadagåsen er ganske gullig, du skulle høre de lyse lydene. Du vet, grågåsa skvaldrer. Men Canadagåsa nesten synger en sant i høyt leie, riktig fascinerende og vakkert. Jeg er så lykkelig over å få oppdage denne delen av virkeligheten:) Og sånn har du det også:) Du har våtmarkene, jeg har Østensjøvannet:)
  Tusen tusen takk, objektivet er riktig tungt, 500 mm er den grågåsa tatt med, og uten stativ, og dermed er jeg enda litt stolt av at det ble så skarpt. Det var nok litt flaks (tur):)

  God påske, Pia, klem fra Kjersti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ble trykkfeil, skulle stå at Canadagåsa synger en sang i høyt leie.)

   Slett