Velkommen til bloggen min

mandag 20. juli 2015

HOFTELEDDSDYSPLASI GRAD E—likevel er jeg optimist!


Først må jeg takke venner og bekjente og masse folk på facebook og her i blogg for støtte og oppmuntringer og gode råd om behandling vedrørende Sara!! TUSEN TUSEN TAKK ALLE SAMMEN! Jeg håper dere leser dette. Jeg har lagret alle rådene, men jeg må ta litt av gangen. 



Det har gått noen dager siden Sara tok røntgen av hoftene sine. Jeg var veldig spent på hvor galt det var. (Les forrige innlegg om du er interessert). Vi er på roadtrip, og nedover svenskekysten sjekket jeg dogweb hver halvtime. Det er Norsk kennelklubb sine offisielle sider, og der ville avlesning og resultatet av bildene foreligge. Plutselig så jeg at de hadde mottatt bildene fra dyrlegen vår. Jeg sjekket og sjekket og plutselig sto bokstaven der, klar og tydelig: E! Min Sara har hofteleddsdysplasi grad E. Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne. Og da vi sjekket inn på hotellet senere på kvelden, og Sara tok et par svalestup oppi senga mi, fikk jeg det ikke til å stemme. Jeg hadde selv sett røntgenbildene sammen med dyrlegen som mente at den ene hofta var dårligere enn den andre. Men dagen etter fikk jeg mail fra NKK om at Sara har grad E på begge hofter og at hun også hadde forkalkninger. Jeg legger ved brevet fra NKK her. 

"Diagnose:
NORSK KENNEL KLUB

Sterk grad hofteleddsdysplasi.
Røntgenbildene viser at det har oppstått:
Store forkalkninger i venstre ledd. Store forkalkninger i høyre ledd.
1
HD1-15043093 14/07/15
HD
1-15043093
Hunder med denne diagnosen vil som oftest få problemer med bakparten på et eller annet tidspunkt,
selv om unntakene finnes. Har en hund med sterk HD vært symptomfri de første 2-3 årene av sitt liv er
dette et godt tegn. Slike hunder vil ofte leve et tilnærmet normalt liv under forutsetning av at de får
fornuftig mosjon og fornuftig foring. Mange hunder vil vise symptomer før de er fylt året, og en god
del av disse hundene vil kunne hjelpes til et godt liv med en operasjon. Enkelte hunder vil ha så
defekte hofteledd at selv en operasjon ikke vil kunne gi den et tilnærmet normalt liv uten at hunden  får
hofteleddsproteser.

Kommentar: Vi gjør oppmerksom på at hunder med diagnosen sterk grad ikke kan brukes i avl


HOFTELEDDSDYSPLASI HOS HUND
Hofteleddsdysplasi (HD) hos hund er lidelse i hofteleddene. Lidelsen arter seg
på den måten at hofteleddene blir grunne og mer åpne enn det vi finner hos
normale dyr. Dette vil i praksis si at lårhodet og hofteskålene ikke passer
fullkomment til hverandre, og dette vil kunne gi unormale slitasjeforhold i
hofteleddet - noe som igjen kan føre til sekundærforandringer i form av f.eks.
forkalkninger i leddet.
Avhengig av hvor uttalt lidelsen arter seg røntgenologisk hos den enkelte hund,
gir man hunden en av følgende betegnelser for dens hofteleddsstatus: Fri for
HD, svak HD, middels HD og sterk HD.
De aller fleste hunder som har HD vil kunne fungere normalt som bruks- og
familiehunder og leve et fullverdig liv.
Fordi arveanleggene for HD nedarves fra foreldre til avkom, er den generelle
anbefaling at bare hunder som er "fri for HD" brukes i avl. (Generelt kan
anbefales at hunder med diagnose "svak HD" eller "middels HD" gis normal
fôring og normal og jevn mosjon.) De kan også for hundens del vanligvis
brukes til normale arbeidsoppgaver.
Den enkelte eier av hund med HD-diagnose "sterk HD" bør, om en er i tvil,
rådføre seg med veterinær og raseklubb for informasjon om hvilke
forholdsregler som bør tas med hensyn til mosjon, fôring, miljø og
forebyggende behandling, men en bør være forberedt på at symptomer som
stivhet i bakparten eller halthet på bakbena kan inntreffe. Det er i denne
sammenheng viktig å understreke at heller ikke hunder med "sterk HD"
nødvendigvis behøver å få noen plager eller problemer.
Man kjenner i dag ikke til den eksakte nedarvingsmekanisme for HD, men man
vet at arvbarheten er 20 - 30%. Dette vil si at det er stor risiko for at et dyr med
HD vil nedarve disposisjonen for utvikling av lidelsen til sine avkom.
Man vet at disposisjonene for utvikling av HD styres av mange gener
(polygenetisk nedarving). Miljøfaktorene som fôring, overvekt, mosjon osv. har
stor betydning for om det enkelte individ utvikler HD.
Avkom etter individer med HD vil derfor ha større risiko for å utvikle HD enn
avkom etter fridiagnostiserte hunder."




























Jeg skriver i blogg om dette fordi jeg håper at alle som driver med avl ikke avler på hunder som har HD uansett grad. Jeg tror absolutt de fleste oppdrettere er seriøse. Jeg vet også at det er ulike årsaker til HD. I vårt tilfelle vet jeg at kullbroren til Sara ble avlivet pga HD 4 måneder gammel. Det gjorde jo at jeg tidlig spekulerte litt på om Sara også hadde HD, men hun var så sprek, leken, glad. Jeg vet ikke om tallet er riktig, men noen sa at det er over 20% av HD blant shetland sheepdog. 



I disse dager observerer jeg Sara omhyggelig. Mannen min sier hun er litt treg å få i gang, men så er det full fart. Jeg er nokså sikker på at hun ikke har smerter, og at hun selv passer på å avpasse farten etter forholdene. Alle hunder har krav på et godt liv. Jeg vil nå følge råd som at Sara ikke skal gå i tung snø, at hun ikke skal mer på agility når jeg ser at hun helst ikke vil hoppe over hindre. Jeg vil passe på vekta hennes, og det er en stor fordel at hun er en liten hund og at hun er slank. Hun vil få spesialfôr, og hun vil få trening som er tilpasset hunder med HD. Vi vil også kontakte dyrleger som er spesialister på ortopedi hos hund. Veterinæren sa vi hadde vært uheldige, og det er klart at å få en hund med grad E av hofteleddsdysplasi er tungt, og hun er jo bare 3 år og vi har sett for oss at hun skal få et langt liv. Nå vet vi ingenting, men jeg har fått så mange oppmuntringer, så jeg velger både å være optimistisk samt å ta en dag av gangen. Jeg kan ikke si hun har blitt veldig mye dårligere på kort tid. Det er jo sånn at hun har trent agility sammen med mange som har veldig god greie på hund, og ingen har sett noe galt på Sara, og det er jo en trøst. Hun hopper lekende lett opp i senger og sofaer, hun løper, har lekeatferd med andre hunder. Samtidig er hun en veldig rolig hund, og hun legger seg fort ned når vi er på uterestaurant og ingenting skjer, men sånn skal jo en hund være. De skal være rolige når det ikke skjer noe. 





























Så har man altså hørt alle skrekkhistoriene om HD, og i noen tilfeller kan man si om medisinen følgende: Noen ganger vises det verste på prøvene, men pasienten virker faktisk ganske frisk og oppegående. Noen ganger vises ingenting på prøvene og pasienten kan være sengeliggende/liggende. Dette gjelder både mennesker og dyr. Det stemmer nok slik en lege sa til meg en gang: «det er ikke alltid at 2 pluss 2 er 4», billedlig talt. Det er ikke alltid noen sammenheng med hva du ser på røntgenbilder og prøver og hvordan hunden din eller pasienter generelt faktisk har det. 




Bildet er ikke så bra, men viser at det er futt i henne

Det er godt mulig Sara har høy smerteterskel. Men hun virker ikke påvirket av smerter, men jeg er helt sikker på at hun er en liten tøffing. En annen ting som er sikkert er at Sara er helt spesiell. Mange vil si det om hunden sin. Vi har hatt tre hunder før Sara som alle har blitt gamle, og de har også alle hatt et godt gemytt. Men jeg vil si at Sara skiller seg ut. Hun har allerede kurert 3 personer for hundeangst med sin vennlige, avdempende væremåte. Hun er en hund som mange vil klappe og kose med, og hun er rett og slett skrekkelig søt og veldig hengiven overfor alle. 



Nå har det første sjokket lagt seg, og jeg koser litt ekstra med henne og legger henne godt til rette i senga mi. I går spiste jeg kuleis, og den ene kula mista jeg, og den slukte hun i ett jafs. Så matlysten er det iallfall ikke noe galt med. 

Jeg har lest mye om HD de siste dagene, og det står at ikke alle hunder blir dårlige. Da er det bare å håpe at Sara tilhører den delen av statistikken. 

For øvrig har vi kommet til Bornholm, og aldri har jeg sett Østersjøen vakrere! Det er noen år siden jeg var her sist, og endelig er jeg kommet tilbake til en av verdens vakreste øyer. 

Da vi kom hit i kveld hadde det regnet, og himmel og hav gikk i ett hyllet inn av den fløyelsaktige blåtimen. 





Takk til deg som er innom bloggen min og som har fulgt med på siste tidens hendelser med vår kjære hund Sara!! 

GOD SOMMER fortsatt!! 


4 kommentarer:

  1. Sara har vært heldig som har kommet til nettopp dere, som ser henne og gjør så godt dere kan for at hun skal ha det så bra som mulig. Og dere har vært heldige som har fått nettopp Sara :) Og når det først er så galt, så er det jo iallefall oppmuntrende å lese at hunder som har vært symptomfrie de første 2-3 år ofte lever både lenge og greit med sin HD. Jeg krysser fingrene for at det vil gjelde for Sara. De aller beste ønsker til dere alle tre - og ha en fortsatt fin sommer på vakre Bornholm. Fantastiske bilder (som vanlig :) ) Klem, Lise

    SvarSlett
  2. Hei Lise! Tusen takk for så koselig kommentar!! GOD SOMMER også!! Jeg er sikker på at vi er heldige som har fått Sara, hun er verdens mest herlige hund på alle vis. Og jeg håper hun også er heldig med oss, vi gjør nok så godt vi kan, men vet ikke om det holder når det gjelder grad E samt forkalkninger på begge hofter. Jeg har mine tunge stunder må jeg innrømme. Hun har nok heller ikke vært helt symptomfri i 2-3 år heller, men hun har ikke hatt sterke symptomer altså. Ingen halthet, ingen synlig stivhet, men hun har nok vært mer forsiktig enn en frisk hund. Tusen takk for at du krysser fingrene for at det vil gå bra for henne. Hun er full av boblende livslyst. Du er så god, Lise, tusen tusen takk for både råd om veterinærer og godord ellers!! Håper du har gode dager!! Kanskje du får noen turer blant annet til Mølen?

    Tusen takk for sommerferieønsker. Bornholm er nydelig :):) Tusen takk for fine ord om bildene mine også! God klem fra Kjersti

    SvarSlett
  3. Søte, vidunderlige Sara ❤
    Hun er så skjønn. Det er godt å lese at det verste sjokket har gitt seg. Hun er så veltilpasset og sprek. Og hun har det helt sikkert fantastisk sammen med dere. Med god oppfølging er jeg sikker på at hun kommer til å bli en både gammel og like lykkelig hund.....som hun er nå. Nyt ferien deres........Både tobente og firbent ☺
    Klem Mona ��

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Mona, beklager at jeg ikke har sett innlegget ditt. Tusen takk kjære deg. Sara ja, hun er skjønn,, takk for gode ord. Hun har det ganske bra med oss, tror jeg, håper bare at hun holder formen. Nyt høsten kjære du, lykke til med alt du står i !! Klem fra Kjersti

      Slett