Nå har jeg sydd fire duker. Jeg varierte litt på fargene.
Mønsteret heter Log Cabin, og er vel det mest populære av de amerikanske mønstrene. Det kan syes i alle slags mønstre, og her har jeg sydd det i stjernemønster.
Her er litt av historien bak dette mønsteret: Log Cabin betyr tømmerhytte. Man regner quiltene som er laget med dette mønsteret å være fra Amerika fra siste halvdel av 1800-tallet. Det er ikke helt riktig for de tidligste quiltene sydd i Log Cabin er funnet blant annet i både England og Skottland på midten av 1700-tallet. Mønsteret har vært mest brukt til quilter, men fra begynnelsen av var de å finne som mønster i trearbeider, i vev og i broderier.
Mønsteret er opprinnelig veldig enkelt ved at man begynte å sy med et sentrum som vanligvis er en firkant, og den tradisjonelle designen er laget ved å sy strimler rundt siden på denne firkanten og varierer valørene mellom lys og mørk. Altså en mørk og en lys side.
Det sies at dette er brukt symbolsk for å speile den tidens tømmerkoier ved at sentrumet er arnestedet mens strimlene/logs’ene symboliserer tømmeret som ligger lagvis. Den lyse siden viser til den veggen som blir lyst opp av flammen, og den mørke valøren er den delen av hytta som lå i skygge. Det er også andre teorier rundt dette mønsteret.
Viktigst er at det er blitt kjempepopulært og det kan sys i utallige variasjoner. Det er flere måter å sy Log Cabin, og det er ikke så enkelt å få det nøyaktig. Disse dukene har jeg sydd bare ved å sy strimmel for strimmel uten noe mer. På 1800-tallet sydde man dem som regel på underlag, noe som gjorde det enklere å få det pent fordi det innebærer mer presisjon og stabilitet. Mange syr Log Cabin på underlag i dag også. En teknikk som gjør det enda mer presist er å sy det i noe som heter papirsøm, der man følger opptegnede linjer slik at det sjelden blir særlig mange millimetre med forskyvninger, kanskje ingen hvis man er veldig nøyaktig og flink til å sy helt rett.
Man regner med at for omtrent 200 år siden begynte man å sy med stoff. Selve designet, er som nevnt ovenfor, funnet mye tidligere. Og man mener det er funnet i blant annet mumier, og den teorien oppsto tidlig på 1800-tallet når gravene i Egypt ble åpnet. Britene fant tusenvis av små dyre-mumier som ble lagt i gravene til konger og dronninger for å vise respekt. Noen av disse befinner seg i Britisk Museum i dag, og det er lett å se at Log Cabin mønsteret med de typiske stripene er tvinnet rundt for eksempel en katt. Noen av mumiene er til og med i noen slags farger med lyse og mørke områder på diagonalen akkurat lik nåtidens Log Cabin-blokker. Det ble etter hvert så mange mumier at man ikke visste hvor man skulle gjøre av dem og derfor ble mange fraktet med skip til England, og til gårdbrukere som skulle bruke dem til gjødsel. Derfra er det ikke langt å tenke seg at gårdbrukernes koner kopierte det fascinerende mønsteret ved å sy i strimler med stoff
Her er to “katte-mumier” fra Egypt
I disse eldre tidene ble quiltene laget og brukt for å varme og beskytte mot kjølige netter og kulde. I dag lages teppene mest for pynt eller også til sengetepper og slumretepper.
Her linken hvor du kan lese mer om Log Cabin og dens historie:
Så flotte juleduker! Der gikk det med endel julestoffer, deilig! Du er produktiv og flink!
SvarSlettKjempeflotte duker da! Jeg har alltid vært glad i log cabin og syr det av og til. Flotte fargekombinasjoner hos deg.
SvarSlettSå fantastiskt vackra dukar!
SvarSlettLog Cabin-dukene er rålekre. Herlige farger også!!! :o)
SvarSlettKlem
Mona
Tusen takk, Bjørg, ja, ble litt færre julestoffer:)))
SvarSlettTusen takk 9na! Ja, ikke sant, morsomt å sy log cabin i blant.
PJ: TUSEN TAKK!
MONA: TUSEN TAKK!Glade julefarger er morsomt å sy av.
De dukene ble KJEMPEFINE! Log cabin er vakkert, og det er noe jeg helt sikkert også kommer til å sy mere av - med tiden. :)
SvarSlettSå fine dei var!
SvarSlettTusen takk Astrid og Bente, sånne kommentarer varmer:) Ble fornøyd med dem også:)))
SvarSlettLog Cabin stjernene dine ble rålekre! Den blokka kan jammen varieres og brukes på mange måter.
SvarSlettTusen takk, Gudveig! Koselig med alle tilbakemeldingene fra dere!
SvarSlettSå flotte dukar, Kjersti.
SvarSlettTusen takk, Miranne!
SvarSlettvakkert ;)
SvarSlettmonikaklemma
Tusen takk, Monika, god klem:)
Slett