Velkommen til bloggen min

lørdag 15. mars 2014

Vinter, snøsmelting, stillhet og håp om vår


Det var en fantastisk tur til fjells. Og vi opplevde jo både vinter, snøsmelting og vår. Det var vinter på Gaustadtoppen, men på Rjukan var våren på full fart. Den helt store opplevelsen kom da vi kjørte til Tinnsjøen og støtte på den nedlagte Rjukanbanen ved Mæl. Så her kommer et stort knippe bilder, noen av bildene er kanskje litt bra, men mange er kun som dokumentasjon. Jeg har i det siste fulgt noen bildegrupper på facebook med konkurransebilder, der mine bilder faller helt igjennom. Sånt blir man ydmyk av, men jeg gir ikke opp av at noen er bedre enn meg. Utfordringen ligger i linjer, mønstre og farger og disse i kombinasjon, men det er ikke alltid slike motiver er i nærheten. Og det er ikke alltid jeg ser dem. Det handler mye om å trene opp øyet for å ta bra bilder. Men nå er ikke synet på hva som er bra bilder helt det samme hos folk. Selv syns jeg at minimalismen noen ganger tar over i den grad at jeg heller ser på det som "keiserens nye klær". Det er fotofolk som har trøtnet på vakre landskaper, og som skal ha et godt bilde definert ut fra regler som det "gylne snitt"(tredelingsregelen), gjentagelse av form, fibonnaci-spiralen, yin og yang, ja, jeg vet ikke hva, men skjønner at jeg har et mer intuitivt forhold til å ta bilder enn hva "ekspertene" har.  Samtidig ser jeg at enkelte bilder med store hvite flater og en liten fugl av ukjent type plassert i et hjørne ikke er hva jeg syns er et bra bilde  mens andre ikke kan få nok av det. Nå redigerer også jeg på mine bilder, og jeg følger visse komposisjonsregler også, men bryter dem når jeg har lyst. 

Det ser ut til at det blir tur til Skagen på meg også, og det er så godt å ha noe å glede seg til!
Dette er Numedalslågen, bildet er tatt ved Kongsberg. Fascinerende store vannmasser!

Takk til deg som er innom bloggen min! Ønsker deg en vakker helg! 

2 kommentarer:

 1. Mange fine bilder her. Vanskelig å velge ut en favoritt, fordi de er så forskjellige. Noen stimulerer følelsene men andre stimulerer intellektet.

  To bilder peker seg litt ut for meg. Det med tankvognene som kommer inn fra venstre, og det svart/hvite bildet lenger ned.

  Det kan hende du har rett i dette med keiserens nye klær. Men det kan også hende at keiseren har oppdaget noe. Vanskelig å si, siden jeg ikke ser de bildene du henviser til, men kun de som dukker opp i mitt eget hode når jeg leser.

  Du nevner linjer og mønstre og farger. Og slikt betyr jo veldig mye, men jeg tenker at innholdet også betyr noe. Det du vil fortelle. Og så får en finne en balanse som passer en selv.

  Jeg liker godt jernbanebildene. Og disse bildene synes jeg er langt mer spennende en nærbildene av is. Både i forhold til oppbygningen du har lagt i det, men også i forhold til historie. Samtidig er paletten langt mer spennende enn i isbildene.

  Rust er fint. Spesielt opp i mot det blå i himmelen og snøen. Det hadde vært morsomt å se deg gå nærmere inn på slike motiv, på samme måte som du gjør med isen.

  Ha en fin dag.:)

  Bjørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Bjørn, så fint du skriver. Ja, noen bilder stimulerer følelsene og andre intellektet, men egentlig føler jeg vel ikke at disse falt helt i smak hos deg. Det svart/hvite er vel elven som renner? Jeg hadde jo et nydelig øyeblikk der i vinteren.

   Jeg sier ikke eller har ikke ment at "keiserens nye klær" alltid er feil, klart han også har oppdaget noe. Det blir helt feil å være kategorisk, men det skrevne ord i blogg blir noen ganger unyansert. Jeg liker svært godt minimalistiske bilder, men jeg tenkte også på noen bilder som dukket opp i mitt hode, og som jeg syns var svært dårlige, og forundret over at de ble "antatt" på en elitistisk fotogruppe. Man ønsker selvsagt å si noe med bildene sine, formidle noe. Selv er jeg mest opptatt av å kanskje bringe fram undringen og nysgjerrigheten hos folk i like stor grad og kanskje enda mer enn bare en estetisk opplevelse, men estetikken kan jo gå hånd i hånd med undringen. Det er et stort tema. men som jeg skrev var det en hvit flate med en fugl, egentlig et bilde som jeg ville slettet i min egen mappe, et bilde som jeg ville betraktet som et "feilskudd" hvis du skjønner.

   Ja, linjer, mønstre og farger, det gjelder å finne dem.

   Takk for ord om jernbanebildene. Disse bildene eller dette stedet kom jeg til på slutten av en tur hvor kreftene var i null, og dermed fikk jeg ikke gjort mer ut av det fordi vi skulle reise hjem. Og klart jeg ville gått nærmere innpå, lett og eksperimentert hvis tiden og energien hadde tillatt det. Jeg tok noen helt tett på skinnene, men fikk ikke den dybdeskarpheten jeg ville enda jeg brukte liten blender og vidvinkel, så jeg ble stående litt fast på det motivet, og så måtte jeg dra. Og det var jo en spennende historie der på Rjukan og Rjukanbanen. Jeg skulle gjerne dratt tilbake dit. Vet ikke om sommerføre ville blitt bedre, for snøen innimellom var spennende.

   Rust er fint ja, og jeg liker forlatte steder, tomme hus med rare ting. Jeg skal følge rådene dine, prøve å komme nærmere innpå slike om jeg finner dem.

   Isbildene var bare eksperiment, og når jeg rent fysisk hadde kommet meg oppi en diger snøhaug, med makroobjektivet, så knipset jeg litt i vei, og fant ikke det jeg ville, nemlig vakre makrobilder med fint lys som skulle skinne igjennom snø og is. Likevel er jeg fornøyd med et par av dem.

   Beste hilsen fra Kjersti

   Slett